Petra Herrera

Petra-Herrera.jpg

Όταν αναφερόμαστε σε πολέμους ή επαναστάσεις σπάνια συνδέουμε στρατιώτες ή επαναστάτες με γυναικείες εικόνες.

Ωστόσο, η ιστορία μας αποκαλύπτει περιπτώσεις γυναικών που, βγαίνοντας εθελοντικά από το κλασικό στερεότυπο του φύλου, δηλαδή της πειθήνιας και παθητικής γυναίκας, προχώρησαν στον ένοπλο αγώνα για να υποστηρίξουν τα πολιτικά τους ιδεώδη.

Αυτή είναι η περίπτωση της νεαρής μεξικάνας επαναστάτριας Petra Herrera, που στις αρχές του 20ου αιώνα αγωνίστηκε στο Μεξικό, ενάντια στην δικτατορία του στρατηγού Porfirio Diaz για την απελευθέρωση του λαού της.

Κατά τη διάρκεια της Επανάσταση7C-620x1730.jpgς του Μεξικού, με αρχηγό τον στρατηγό Francisco Villa, πολλές γυναίκες συμμετείχαν στο μεξικάνικο επαναστατικό κίνημα.

Οι γυναίκες, ιδίως όσες διέθεταν άλογα, συντάσσονταν ως στρατιωτίνες, γνωστές ως Soldaderas και μάχονταν μαζί με τους άνδρες. Ωστόσο συχνά αντιμετώπιζαν κακοποίηση, πράγμα που αποθάρρυνε σταδιακά την συμμετοχή τους.

Η Herrera όμως δεν αποτράπηκε, αντίθετα προκειμένου να αγωνιστεί ρισκάρισε την ακεραιότητα της, ντύθηκε άντρας και άλλαξε το όνομά της σε Pedro.

Για πολύ καιρό κατάφερε να κρύψει το αληθινό φύλο της, συμμετέχοντας με γενναιότητα σε πολυάριθμες μάχες, κατακτώντας όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των συναγωνιστών της καθώς και του ίδιου του Pancho Villa.

Όταν αναφερόμαστε σε πολέμους ή επαναστάσεις σπάνια συνδέουμε στρατιώτες ή επαναστάτες με γυναικείες εικόνες. Ωστόσο, η ιστορία μας αποκαλύπτει περιπτώσεις γυναικών που, βγαίνοντας εθελοντικά από το κλασικό στερεότυπο του φύλου, δηλαδή της πειθήνιας και παθητικής γυναίκας, προχώρησαν στον ένοπλο αγώνα για να υποστηρίξουν τα πολιτικά τους ιδεώδη.

Αυτή είναι η περίπτωση της νεαρής μεξικάνας επαναστάτριας Petra Herrera, που στις αρχές του 20ου αιώνα αγωνίστηκε στο Μεξικό, ενάντια στην δικτατορία του στρατηγού Porfirio Diaz για την απελευθέρωση του λαού της.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Μεξικού, με αρχηγό τον στρατηγό Francisco Villa, πολλές γυναίκες συμμετείχαν στο μεξικάνικο επαναστατικό κίνημα. Οι γυναίκες, ιδίως όσες διέθεταν άλογα, συντάσσονταν ως στρατιωτίνες, γνωστές ως Soldaderas και μάχονταν μαζί με τους άνδρες. Ωστόσο συχνά αντιμετώπιζαν κακοποίηση, πράγμα που αποθάρρυνε σταδιακά την συμμετοχή τους.

Η Herrera όμως δεν αποτράπηκε, αντίθετα προκειμένου να αγωνιστεί ρισκάρισε την ακεραιότητα της, ντύθηκε άντρας και άλλαξε το όνομά της σε Pedro. Για πολύ καιρό κατάφερε να κρύψει το αληθινό φύλο της, συμμετέχοντας με γενναιότητα σε πολυάριθμες μάχες, κατακτώντας όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των συναγωνιστών της καθώς και του ίδιου του Pancho Villa.

Βέρα Σιατερλή-tomov