«Οι τρελές της πλατείας του Μάη»: Έκθεση Κουβανού φωτορεπόρτερ

Αυτές οι εκπληκτικές εικόνες, τόσο καλά κατασκευασμένες από την οπτική του κουβανού φωτορεπόρτερ Kaloian, δείχνουν για άλλη μια φορά τον ανυπότακτο αγώνα αυτών των ηρωίδων, την αρχοντιά τους, την αγάπη που τους εκδηλώνει ο κόσμος. Στις φωτογραφίες μπορούμε να παρατηρήσουμε και να νιώσουμε τη σταθερότητα στο βλέμμα αυτών των τεράστιων γυναικών, που μας μεταφέρουν και μας μεταδίδουν αυτή την επιμονή, και αυτή την όρεξη για αιώνια δικαιοσύνη, αλλά χωρίς ντροπή

«Στην Αργεντινή οι τρελές της Πλατείας του Μάη θα είναι ένα παράδειγμα πνευματικής υγείας γιατί αυτές αρνήθηκαν να ξεχάσουν στους καιρούς της υποχρεωτικής αμνησίας», έγραψε ο Εντουάρντο Γκαλέανο. Από αυτή την αντίσταση και παράδειγμα αγώνα βγαίνουν «Οι Τρελές της Πλατείας του Μάη», μια σειρά φωτογραφιών που θα εκτεθούν κατά την 25η διοργάνωση του μαγιάτικου πανηγυριού [Las Romerías de Mayo], στο Ολγκίν, και μετά στην Αβάνα.

Είναι ο φόρος τιμής στις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη από τον νεαρό κουβανό φωτορεπόρτερ Kaloian Santos Cabrera. Είναι στιγμιαίες πόζες (ενσταντανέ) τραβηγμένες κατά την τελευταία δεκαετία και στον ορυμαγδό πορειών και διαδηλώσεων όπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή «οι τρελές της Πλατείας του Μάη», όπως τις βάφτισαν υποτιμητικά οι στρατιωτικοί και καταπιεστές που εξαφάνισαν 30.000 συναγωνιστές κατά τη διάρκεια της αστικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής δικτατορίας από το 1976 έως το 1983.

Είναι ένας φόρος τιμής επίσης στην αντίσταση, τη μνήμη και τον αγώνα γιατί παρά τα χρόνια και τα γκλομπ, οι Τρελές συνεχίζουν όρθιες.

Πηγή: Cubadebate

proyectonumantino