Μαδούρο: Ο Χόκινγκ, ο Αϊνστάιν και ο Μαρξ προειδοποίησαν τον κόσμο για τον καπιταλισμό

Ο αρχηγός του κράτους επισήμανε τις συμπτώσεις των επιστημών που ομαδοποιούνται κάθε 14 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του Χόκινγκ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλα Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι ο Άγγλος επιστήμονας και θεωρητικός Στίβεν Χόκινγκ, ο Γερμανός αστροφυσικός Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο φιλόσοφος Καρλ Μάρξ – επίσης Γερμανός – είχαν προειδοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους του καπιταλισμού.

Με αφορμή τον θάνατο του Χόκινγκ σήμερα, την 135η επέτειο από το θάνατο του Μαρξ και τη γέννηση του Αϊνστάιν, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, συγκρίνοντας τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τα οράματά τους.

Ο Καρλ Μαρξ ήταν φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, οικονομολόγος και πολιτικός. Θεωρείται ο πατέρας του επιστημονικού σοσιαλισμού, του σύγχρονου κομμουνισμού, του μαρξισμού και του ιστορικού υλισμού.

Ο Μαρξ ήταν η έμπνευση για μεγάλους κοινωνικούς αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο και η φιλοσοφική-πολιτική-οικονομική τροφή για των επαναστατικών γεγονότων όπως αυτών της Ρωσίας, της Κίνας και της Κούβας.

Σήμερα, τα βιβλία του, όπως το «El Capital» ή «Το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», είναι πιο ζωντανά από ποτέ για τους ανθρώπους που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το καπιταλιστικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε το 1949 ένα αμφιλεγόμενο άρθρο με τίτλο «Γιατί σοσιαλισμός;», όπου ανέπτυξε την κύρια διατριβή του για την υπεράσπιση αυτής της ιδεολογικής επιλογής.

Το άρθρο του Γερμανού επιστήμονα εξηγεί την ιστορία σύμφωνα με τον Μαρξ, συμφωνεί μαζί του και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο επιστήμονας πιστεύει ότι ο υλιστικός σοσιαλισμός είναι το μοναδικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Επίσης, ο αστροφυσικός Χόκινγκ, τον Οκτώβριο του 2015, εξήγησε τους κινδύνους του καπιταλισμού στην καταπολέμηση της ανισότητας. Ο Άγγλος ερωτήθηκε για τον κίνδυνο που μπορεί να συνεπάγεται ο ρομποτισμός της οικονομίας για την εργασία και, κατά συνέπεια, για τη διανομή του εισοδήματος. Ο επιστήμονας ήταν για την απαλλαγή των ρομπότ και δήλωσε ότι τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται αυτή η νέα βιομηχανική επανάσταση, θα ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι μια τελική αποκάλυψη της γης θα προκλήθει από τον καπιταλισμό και όχι από τις μηχανές. «Οι μηχανές δεν θα φέρουν αποκάλυψη, αυτό που θα τη προκαλέσει θα είναι η ανθρώπινη απληστία», ανέφερε.

Για το σύνολο των συμπτώσεων της επιστήμης, στις 14 Μαρτίου κάθε έτους γιορτάζεται επίσης η «Ημέρα της Σταθεράς Π» ή η « η Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς Πι », για να τιμήσει τον πιο πραγματικό αριθμό στην ιστορία των Μαθηματικών.

grecia.embajada.gob.ve