Διακήρυξη του Καράκας- Declaración de Caracas

Εμείς, οι πολίτες των διαφόρων χωρών, κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, αγρότες, θρησκευόμενοι και θρησκευόμενες, συναντηθήκαμε στο Καράκας στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2018 και επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας και την μαχητική υποστήριξή μας στο λαό της Βενεζουέλας, την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τη λαϊκή της κυβέρνηση, με επικεφαλής τον σύντροφο Νικολάς Μαδούρο Μόρος.

Αποκηρύσσουμε σθεναρά τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της Βενεζουέλας από την πολεμοχαρή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ, τις παγκόσμιες εταιρικές δυνάμεις και τη στρατιωτική βιομηχανική μηχανή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να καταστρέψουν το έργο της Μπολιβαριανής δημοκρατίας και να οικειοποιηθούν τους πόρους της βενεζολάνικης πατρίδας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση κατά της Βενεζουέλας αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής νεοαποικιοκρατίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία επιδιώκει να επιβάλει στους λαούς μας μια νέα εποχή δουλοπαροικίας και λεηλασίας, μέσω της νεκρανάστασης του επαίσχυντου Δόγματος Μονρόε, ένα σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες της ηπείρου.

Απορρίπτουμε την απειλή του Ντόναλντ Τράμπ για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και προειδοποιούμε ότι η εν λόγω δήλωση αυτή δεν είναι μια απλή φλυαρία. Η στρατιωτική επιλογή κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης βρίσκεται στο πλαίσιο της στρατηγικής και του γεωπολιτικού δόγματος των ΗΠΑ για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας θα μπορούσε να προκαλέσει στην περιοχή μια κρίση ιστορικών διαστάσεων όπως επίσης και απρόβλεπτες και απροσδιόριστες ανθρώπινες, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες.

Προειδοποιούμε τον ιμπεριαλισμό και τις υποτελείς ελίτ του που παίζουν το παιχνίδι ότι: Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του κόσμου δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αγγίξει τη Βενεζουέλα η φιλοδοξία της αμερικανικής στρατιωτικής μπότας! Αν μέσα στην παράφρονα εμμονή σας, τα γεράκια της Ουάσιγκτον τολμούν να της επιτεθούν, η Πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ, όπως και πριν από 200 χρόνια, θα γίνει και πάλι ο τάφος μιας αυτοκρατορίας.

Καταγγέλλουμε την κατάφωρη πίεση που ασκούν οι ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ πάνω στις κυβερνήσεις της περιοχής έτσι ώστε να τις εμπλέξουν σε πολιτικές, διπλωματικές ακόμα και στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Με την ενέργεια αυτή, επιδιώκεται να καταστραφεί η περιφερειακή ολοκλήρωση και να καταργηθεί de facto η αρχή του ιδρυτικού χάρτη της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που κηρύσσει την περιοχή ως ζώνη ειρήνης.

Απορρίπτουμε την ντροπιαστική και αντι-ιστορική στάση των κυβερνήσεων των περιοχών που υποστήριξαν την πολιτική της Ουάσιγκτον, μέσω της δημιουργίας παράνομων και ψευδών οργάνων, όπως η λεγόμενη Ομάδα της Λίμα. Οι καταπιεστικές περιφερειακές ελίτ που σήμερα πρωτοστατούν στη λεηλασία των λαών, παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία στις πολυεθνικές, αυξάνοντας τη φτώχεια, την ανισότητα και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα αμφισβήτησης της δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Απορρίπτουμε τις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του βενεζουελάνικου λαού, που προσπαθούν να καταστρέψουν την οικονομία του και να καταρρίψουν τη δημοκρατική του βούληση. Ο αποκλεισμός και οι κυρώσεις είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν προκληθεί από το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και που χτυπούν το λαό της Βενεζουέλας για να σαμποτάρουν τις παραγωγικές, οικονομικές και εμπορικές διαδικασίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά.

Εμείς απορρίπτουμε το διεστραμμένο σαμποτάζ των ΗΠΑ στη διαδικασία διαλόγου που εκτυλίχθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας, τη μη επέμβαση στις εσωτερικές της επιθέσεις, τον ειλικρινή διάλογο και την εκλογική διαδικασία που βασίζεται στη νομοθεσία της χώρας αλλά και τέλος στο δικαίωμα των Βενεζουελάνων να ορίσουν το τρόπο για την ανάκτηση της πολιτικής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη σύγκληση προεδρικών εκλογών, από περιφερειακούς νομοθέτες και συμβούλους στις 20 Μαΐου, αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας με ένα τομέα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Στις εν λόγω εκλογές, οι οποίες είναι απολύτως συνταγματικές και νόμιμες, ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει το δρόμο της χώρας, με τρόπο διαφανή και κυριαρχικό.

Προειδοποιούμε τους λαούς του κόσμου για την κακόβουλη πρόθεση να αγνοηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Μαΐου από τις Κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, και να αυξηθούν οι επιθέσεις προς μια, χωρίς αμφιβολία, αυθεντικά δημοκρατική έκφραση του λαού της Βενεζουέλας.

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη Διακήρυξη της Προεδρικής Συνόδου της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής ALBA-TCP που απορρίπτει κατηγορηματικά τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής η οποία θα λάβει χώρα στη Λίμα, Περού. Παράλληλα υποστηρίζουμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται από κυβερνήσεις και λαούς με σκοπό την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της πολιτικής πολυμορφίας στην ήπειρο και για την προστασία της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Αναγνωρίζουμε την ηρωική αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας στα χτυπήματα της οικονομικής επίθεσης, του χρηματιστικού αποκλεισμού και της κάθε είδους δολιοφθοράς που υφίσταται η Βενεζουέλα και υποστηρίζουμε την οικονομική, χρηματιστική, πολιτική και διπλωματική στρατηγική που εφαρμόζει η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα ουμανιστικό μοντέλο του Μπολιβαριανού Σοσιαλισμού.

Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια, την ειρήνη και την κυριαρχία της Βενεζουέλας. Για την επέκταση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και επαναστατικής δέσμευσης και με το λαό της Βενεζουέλας. Οι λαοί του κόσμου, η συνείδηση όλων όσοι και όσες αγωνίζονται για τις σοβαρές υποθέσεις της ανθρωπότητας, συνοδεύουν αυτή την ώρα και πάντα θα συνοδεύουν την Μπολιβαριανή Επανάσταση, την ηγεσία της και το λαό της.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Βενεζουέλα θα ξέρει να ξεπεράσει μέσω του διαλόγου, του σεβασμού στο Σύνταγμα και της αλύγιστης δημοκρατικής βούλησης του λαού της, τα προβλήματα που υπομένει και ότι η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα εξακολουθεί να είναι ένας φάρος ελπίδας για τους λαούς του κόσμου στην αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς και δίκαιου πεπρωμένο για την ανθρωπότητα.

Συμπληρώνονται σήμερα τα πέντε χρόνια απουσίας του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ιστορικού ηγέτη του λαού της Βενεζουέλας, και από το Καράκας λέμε στον κόσμο: Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη της, όλοι και όλες είμαστε μαζί της!

Όλες και όλοι είμαστε Βενεζουέλα! Θα νικήσουμε!

Καράκας, 07 Μαρτίου 2018

********************

Nosotros y nosotras, ciudadanos y ciudadanas de distintos países, movimientos y organizaciones sociales, partidos políticos, mujeres, jóvenes, trabajadores y trabajadoras, creadores e intelectuales, campesinos y campesinas, religiosos y religiosas, reunidos en Caracas los días 5, 6 y 7 de marzo de 2018, reafirmamos nuestra solidaridad y apoyo militante al pueblo venezolano, a la Revolución Bolivariana y a su Gobierno popular, encabezado por el compañero Nicolás Maduro Moros.

Repudiamos enérgicamente la grav1s1ma escalada de agresiones contra la democracia y la soberanía de Venezuela por parte del Gobierno guerrerista de Donald Trump, los poderes corporativos globales y el aparato industrial militar del imperialismo estadounidense, que pretenden derrocar al Gobierno legítimo de Venezuela, destruir el proyecto de democracia bolivariana y apropiarse de los recursos de la patria venezolana.

Denunciamos que esta operación contra Venezuela forma parte de una estrategia global de neo colonización de América Latina y el Caribe, que busca imponer a nuestros pueblos una nueva era de vasallaje y saqueo, mediante la resurrección de la vergonzosa Doctrina Monroe, plan que ya está en marcha en varios países del continente.

Repudiamos la amenaza de Donald Trump de una potencial intervención militar en Venezuela y alertamos que dicha declaración no es mera charlatanería. La opción militar contra la Revolución Bolivariana se encuentra dentro la estrategia y la doctrina geopolítica estadounidense para el siglo XXI. El mundo debe saber que una agresión militar a Venezuela provocaría en la región una crisis de dimensiones históricas y de incuantificables e impredecibles efectos humanos, económicos y ecológicos.

Advertimos al imperialismo y a las elites lacayas que le hacen el juego: ¡los pueblos de América Latina, el Caribe y el mundo jamás permitirán que Venezuela sea tocada por la ambición de la bota militar estadounidense! Si en su obsesión demencial, los halcones de Washington se atreven a agredirla, la Patria de Simón Bolívar, coma hace más de 200 años, será nuevamente la tumba de un imperio.

Denunciamos la descarada presión del imperio estadounidense sobre gobiernos de la región para involucrarlos en operaciones políticas, diplomáticas, e incluso militares, contra la República Bolivariana de Venezuela. Con esta acción, se busca destruir la integración regional, y abolir de facto el principio de la carta fundacional

de la Comunidad de Estados de América Latina y el Caribe que declara a la región como una zona de paz.

Rechazamos la actitud vergonzosa y anti histórica de Gobiernos de la región que se han postrado a la política de Washington, mediante la creación de instancias ilegales y espurias como el denominado Grupo de Lima. Las bochornosas elites regionales que hoy encabezan el saqueo a sus pueblos, entregan la soberanía a las transnacionales, incrementan la pobreza, la desigualdad y violan los derechos humanos, carecen de toda autoridad moral y política para cuestionar la democracia venezolana.

Rechazamos las unilaterales e ilegales sanciones del Gobierno de EE.UU y la Unión Europea contra el pueblo venezolano, que pretenden destruir su economía y doblegar su voluntad democrática. Los bloqueos y sanciones son crímenes de lesa humanidad infringidos por el sistema capitalista internacional, y están golpeando duramente al pueblo venezolano al sabotear los procesos productivos, financieros y comerciales, impidiéndole el acceso a alimentos, medicinas y bienes esenciales.

Repudiamos el perverso sabotaje de EE.UU al proceso de dialogo desarrollado en República Dominicana y reiteramos que solo el absoluto respeto a la soberanía de Venezuela, la no injerencia en sus asuntos internos, el dialogo sincere y los procesos electorales con base en la legislación venezolana, pueden definir el camino para recuperar la convivencia política entre los venezolanos y venezolanas.

En ese sentido, saludamos la convocatoria a la elecci6n presidencial, de legisladores regionales y concejales del próximo 20 de mayo, fruto de un acuerdo político con un sector de la oposición venezolana. En dicha elección, absolutamente constitucional y legítima, el pueblo venezolano de manera transparente y soberana, decidirá el rumba de la patria.

Alertamos a los pueblos del mundo sobre la aviesa intención de desconocer los resultados de la elección del 20 de mayo por parte de Gobiernos e instancias internacionales que están involucrados directamente en la guerra contra Venezuela, y de acelerar las agresiones tras lo que -sin duda- será autentica expresión democrática del pueblo venezolano.

Saludamos y apoyamos la Declaración de la Cumbre Presidencial de la Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América ALBA-TCP que rechaza de forma categórica la exclusión de Venezuela de la próxima Cumbre de las Américas, a realizarse en la ciudad de Lima, Perú; de la misma manera, respaldamos todas las acciones diplomáticas y políticas que realicen Gobierno
países y pueblos para defender la pluralidad y la diversidad política en el continente y para resguardar la soberanía y la autodeterminaci6n de los pueblos.

Reconocemos la heroica resistencia del pueblo venezolano frente a los embates de la agresi6n econ6mica, el bloqueo financiero y todas las formas de sabotaje que está sufriendo Venezuela y apoyamos la estrategia econ6mica, financiera, política y diplomática que está ejecutando el Gobierno Bolivariano y el Presidente Nicolás Maduro, para superar los problemas y para la construcci6n del modelo humanista del Socialismo Bolivariano.

Nos comprometemos a seguir dando la batalla por la verdad, la paz y la soberanía de Venezuela. Por ampliar los lazos de amistad, solidaridad y compromiso revolucionario y con el pueblo venezolano. Los pueblos del mundo, la conciencia de todos y todas las que luchan por las justas causas de la humanidad, acompañan en esta hora, y acompañarán siempre, a la Revolución Bolivariana, a su liderazgo y a su pueblo.

Estamos convencidos de que Venezuela sabrá superar mediante el dialogo, el respeto a la Constitución, y la indoblegable voluntad democrática de su pueblo, los problemas que la aquejan, y que la Revoluci6n Bolivariana seguirá siendo un faro de esperanza para los pueblos del mundo, en la búsqueda de un destino digno y justo para la humanidad.

Al conmemorar los cinco años de la siembra del Comandante Hugo Chávez, líder histórico del pueblo venezolano, desde Caracas decimos al mundo: ¡Venezuela no está sola, todos y todas estamos con ella!

¡Todas y todos somos Venezuela! ¡Venceremos!

Caracas, 07 de marzo de 2018

grecia.embajada.gob.ve

Advertisements