Άλφρεντ ντε Σάγιας: εμπειρογνώμονες και εισηγητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σας δικαστές και δήμιοι των χωρών

Γενεύη, 9 Μαρτίου 2018 (MPPRE).- Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση μίας Δημοκρατικής και Δίκαιης Διεθνούς Τάξης , Άλφρεντ Σάγιας, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες και οι εισηγητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σαν να ήταν δικαστές και δήμιοι των χωρών.

Ο ντε Σάγιας έκανε τη δήλωση στην εκδήλωση «Διεθνής δημοκρατική και δίκαιη τάξη, μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και πολυμέρεια», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και διοργανώθηκε από τις μόνιμες αποστολές της Βολιβίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ και η Διεθνής Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων.

Στο πάνελ της δραστηριότητας συμμετείχαν ο ντε Σάγιας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της της Κούβας, πρέσβης Πέδρο Λουίς Πεδρόσο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βενεζουέλας, πρέσβης Χόρχε Βαλέρο, και ο επιτετραμμένος της Βολιβίας, Λουίς Φερνάντο Ροσάλες.

Παρόντες ήταν διπλωμάτες από πάνω από 30 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μία δεκάδα αντιπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο Άλφρεντ Σάγιας τόνισε ότι, εξ ορισμού, η διεθνής τάξη είναι ο πολυμερισμός, αφού με τη μονομέρεια είναι αδύνατον να επιτευχθεί μία δημοκρατική και δίκαιη διεθνής τάξη.

Σχετικά με την πρόσφατή του επίσκεψη στη Βενεζουέλα, προσκεκλημένος από την Κυβέρνηση, ο ντε Σάγιας είπε ότι όσοι φωνάζουν πως υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στη Βενεζουέλα θα έπρεπε να εξηγήσουν τους λόγους των προβλημάτων: καταναγκαστικά μέτρα και κυρώσεις.

«Οι επιβληθείσες κυρώσεις επιδείνωσαν την κρίση στη Βενεζουέλα. Το ορατό χέρι της αγοράς και ο οικονομικός πόλεμος επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του κόσμου», είπε.

Ανέφερε ότι στη Βενεζουέλα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, δημόσιους υπάλληλους διεθνών οργανισμών, βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους εμπορικών και παραγωγικών επιμελητηρίων, στελέχη της εκκλησίας και μέλη ΜΚΟ, έλαβε κριτική της Κυβέρνησης και εκτεταμένες πληροφορίες για όλους τους ενδιαφερομένους φορείς.

Απρεπείς πιέσεις

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι πριν από το ταξίδι του δέχτηκε διάφορες πιέσεις, αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία του και επιθέσεις στη σταδιοδρομία του.

Επιπλέον, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του ζήτησαν «να μην πάει στη Βενεζουέλα» και να προσαρμόσει την επίσκεψή του με αυτή άλλων εισηγητών του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι μία ΜΚΟ ξεκίνησε μία εκστρατεία δυσφήμησης και προσβολής εναντίον του μέσω των Facebook, Twitter και προσβλητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και πρόσθεσε ότι και άλλοι εισηγητές δέχτηκαν τέτοιου είδους παρενοχλήσεις. «Δέχτηκα σφοδρή επίθεση. Δεν είναι πράγματι ΜΚΟ, αλλά γκάγκστερ».

Οι επίσημες πληροφορίες αγνοούνται

Απαντώντας σε ερώτησε που τέθηκε στην εκδήλωση, ο ντε Σάγιας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εισηγητές του ΟΗΕ για θέματα ακραίας φτώχειας, στέγασης, υγείας και δικαιώματος στην τροφή, δημοσίευσαν ένα δελτίο τύπου για τη Βενεζουέλα, στο οποίο επαναλαμβάνουν το επιχείρημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για μία χώρα όπου υπάρχει πείνα και φτώχεια.

«Με προβλημάτισε η συνέντευξη τύπου των τεσσάρων ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ. Εμένα δεν με ρώτησε κανείς, παρόλο που είχα επιστρέψει από τη Βενεζουέλα τέσσερις μέρες πριν», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και η επίσημη απάντηση της Βενεζουέλας σε μια αίτηση πληροφοριών των τεσσάρων εισηγητών -η οποία καταγράφηκε πριν πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα συνέντευξη τύπου και αποτελείται από 14 σελίδες – δεν εξετάστηκε.

«Στη συνέντευξη τύπου δεν υπάρχουν εποικοδομητικές προτάσεις, δεν αναζητούνται οι αιτίες των προβλημάτων, κατηγορούν απλά την κυβέρνηση» δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο ντε Σάγιας, είπε ότι η θέση των Ειδικών Διαδικασιών για τις Κυβερνήσεις δεν πρέπει να είναι το να «δείχνουν και να ταπεινώνουν», αλλά μάλλον να ακούνε και να συνεργάζονται.

Ανέφερε ότι προσκλήθηκε από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας επειδή εκείνος είναι Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας με καλή φήμη, κάνει εποικοδομητικές προτάσεις στις κυβερνήσεις, δεν έχει αντιπαραθετικό χαρακτήρα και δεν αναλαμβάνει τη θέση του δικαστή ή του δήμιου.

Επανέλαβε ότι οι εμπειρογνώμονες και οι εισηγητές του ΟΗΕ δεν μπορούν να συμπεριφερθούν σαν να ήταν δικαστές ή δήμιοι στη σχέση τους με τις χώρες.

«Η πολιτική της υπόδειξης και της ταπείνωσης δεν είναι η κατάλληλη. Η αθόρυβη διπλωματία είναι πιο αποτελεσματική», είπε.

Πρόσθεσε ότι στις 23 Δεκεμβρίου του 2017 η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθέρωσε 80 άτομα που βρίσκονταν υπό κράτηση και μερικά από αυτά «απελευθερώθηκαν χάση στις προσπάθειές μου, μέσω του Υπουργού Χόρχε Αρεάσα».

Δεν υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στη Βενεζουέλα

Ο ντε Σάγιας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα πραγματοποίησε συναντήσεις με τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών διαπιστευμένους στο Καράκας, μεταξύ των οποίων με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), οι οποίοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Έκκληση για συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές

Ο εμπειρογνώμονας Άλφρεντ ντε Σάγιας εκτίμησε θετικά τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στη Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που έλαβε χώρα στη Δομινικανή Δημοκρατία με τη συμμετοχή άλλων χωρών. Ωστόσο, εξέφρασε την έκπληξή του και τη λύπη του επειδή ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να την υπογράψει.

Τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών και του Κέντρου Κάρτερ στην επικείμενη εκλογική διαδικασία και προειδοποίησε ότι το μποϊκοτάζ αυτών των εκλογών θα ήταν αντιδημοκρατικό.

Κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να συνεχίσουν το διάλογο και να συμμετάσχουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Παρούσα η ALBA

Ο πρέσβης της Κούβας, Πέδρο Λουίς Πεδρόσο, δήλωσε ότι οι χώρες του Νότου έπρεπε να υποστούν την επιβολή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων από τις πιο εξελιγμένες χώρες, όταν επιλέγουν ένα πολιτικό μοντέλο για να φτάσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το οποίο δεν ταιριάζει με τα ηγεμονικά συμφέροντα.

Ο εκπρόσωπος της Βολιβίας, Λουίς Φερνάντο Ροσάλες, τόνισε ότι τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το δικαίωμα στη ζωή, στην ανάπτυξη, στην ειρήνη, στα τρόφιμα, και σε μία αξιπρεπή ζωή.

Τέλος, ο πρέσβης Χόρχε Βαλέρο δήλωση ότι η Βενεζουέλα καλεί τους λαούς του κόσμου να είναι σε εγρήγορση για τις νέες και συνεχόμενες προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών Ηνωμένων Πολιτειών για να προκαλέσουν την ανατροπή του νόμιμης Κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο Μόρος.

«Η Βενεζουέλα θα συνεχίσει τη Διπλωματία της Ειρήνης, υποστηρίζοντας μία δημοκρατική και δίκαιη διεθνή τάξη, την πολυμέρεια των λαών και των κυρίαρχων Κρατών, και την παύση των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων κατά των αναπτυσσόμενων χωρών», δήλωσε ο μπολιβαριανός διπλωμάτης. Αποστολή της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Γενεύης.

grecia.embajada.gob.ve

 

Advertisements