Περού: Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών τάσσονται υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι

Η νέα ψηφοφορία για την παραπομπή του Κουτσίνσκι στη δικαιοσύνη αναμένεται να διεξαχθεί αφού ο πρόεδρος καταθέσει σε επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου για τις σχέσεις του με την Οντεμπρέχτ, τη 16η Μαρτίου.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι στο Περού θέλουν ο πρόεδρος της χώρας, ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, είτε να παραιτηθεί ή να απομακρυνθεί από το αξίωμα από το περουβιανό Κογκρέσο, καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσίευσε η εφημερίδα El Comercio την Κυριακή.

   Ο Κουτσίνσκι απέφυγε οριακά την παύση του τον Δεκέμβριο από το περουβιανό κοινοβούλιο, όμως στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν αποδυθεί σε μια νέα προσπάθεια να απομακρύνουν τον κεντροδεξιό πολιτικό από το ανώτατο αξίωμα της χώρας, εξαιτίας του ότι είχε λάβει πληρωμές από τη βραζιλιάνικη εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών που βρίσκεται στην καρδιά ενός σκανδάλου διαφθοράς που προκαλεί αναταραχή σε πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής.

   Κατά τη δημοσκόπηση, το 58% των Περουβιανών θέλει ο Κουτσίνσκι να παυθεί από το Κογκρέσο και να παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ το 37% θα προτιμούσε το άλλοτε στέλεχος επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ να παραμείνει στην εξουσία.

   Παρόμοια είναι τα ποσοστά των πολιτών της χώρας που είπαν πως θα αισθάνονταν ικανοποιημένοι εάν ο Κουτσίνσκι παραιτείτο: το 56% θέλει να υποβάλει την παραίτησή του ώστε να αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ αντίθετα το 40% θεωρεί πως ο πρόεδρος πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία κανονικά διαρκεί μέχρι το 2021, κατά τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ελ Κομέρσιο.

   Ο Κουτσίνσκι έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι υπήρξε οτιδήποτε ανάρμοστο ή παράνομο σε ό,τι αφορά τις πληρωμές που είχε κάνει στην εταιρεία συμβούλων που διηύθυνε η βραζιλιάνικη εταιρεία Odebrecht.

   Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως θεωρεί τη νέα πρωτοβουλία στελεχών της αντιπολίτευσης με στόχο την παύση του και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα «γελοία», την ώρα μάλιστα που η Λίμα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο της Αμερικής (13η-14η Απριλίου).

   «Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα παραιτηθώ, διότι δεν έκανα τίποτα» παράνομο, τόνισε ο Κουτσίνσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του την Παρασκευή.

   Η νέα ψηφοφορία για την παραπομπή του Κουτσίνσκι στη δικαιοσύνη αναμένεται να διεξαχθεί αφού ο πρόεδρος καταθέσει σε επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου για τις σχέσεις του με την Οντεμπρέχτ, τη 16η Μαρτίου.

   Η δημοτικότητα του Κουτσίνσκι παρέμεινε στο 19% για δεύτερο συνεχή μήνα, σύμφωνα με την έρευνα της Ipsos, ενώ το ποσοστό εκείνων που αποδοκιμάζουν τον τρόπο που ασκεί την εξουσία αντιθέτως αυξήθηκε, φθάνοντας το 76%.

   Η δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.254 ενηλίκων, διενεργήθηκε από την 7η ως την 9η Μαρτίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,8%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ