Ξεκινά η 15η Σύνοδος Κορυφής της Alba-TCP εκφράζοντας την ομόφωνη υποστήριξη προς το λαό και την μπολιβαριανή κυβέρνηση

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εγκαινίασε την 15η Σύνοδο Κορυφής της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Αμερικής-Συνθήκης για το Εμπόριο των Λαών (Alba-TCP), στην οποία τιμήθηκε η επέτειος του θανάτου του Αιώνιου Κομαντάντε της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσε τους ομολόγους του στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να επανεξετάσουν την οικονομική ατζέντα για να επιτευχθεί η αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής των λαών του κόσμου, ενός θέματος που είναι και στο επίκεντρο της Συνόδου αυτής.

«Η Συμμαχία Alba είναι ο χώρος των ελεύθερων λαών, όπου μπορούμε να χτίσουμε, η Alba είναι ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση του λαού μας (…) σήμερα συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ενός ηγέτη που ξύπνησε τη συνείδηση και εγκαινίασε μια νέα εποχή για την Λατινική Αμερική», τόνισε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, από το Μέγαρο Μιραφλόρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο επανέλαβε τη δέσμευση της Alba για υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας από την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της πατρίδας του Μπολίβαρ, που σκοπό έχει την αντιστροφή των κοινωνικών κατακτήσεων του μπολιβαριανού λαού.

«Επιδιώκουν να διαλύσουν τις διαδικασίες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (…) οι ΗΠΑ έχουν καταφύγει σε ένα ανορθόδοξο πόλεμο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανανέωσε το εκτελεστικό διάταγμα που κηρύσσει τη Βενεζουέλα απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βενεζουέλα αποτελούν επίσης απειλή για την περιφερειακή ειρήνη».

Παρομοίως, ο Πρωθυπουργός της Ντομίνικα, Ρούσβελτ Σκέριτ, τόνισε τη σημασία μηχανισμών όπως της Petrocaribe και της Alba για τη μείωση της φτώχειας στην περιοχή, δημιουργώντας πρόσβαση στην υγεία για όλους τους πολίτες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, «δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο όπου να έχει υπάρξει ένα τόσο επιτυχημένος μηχανισμός», είπε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντάνιελ Ορτέγα συνεχάρη τον λαό και την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την υπεράσπιση των επαναστατικών ιδεωδών του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, επιβεβαίωντας ότι η επανάσταση στη Βενεζουέλα ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη Δική μας Αμερική και ότι η Alba είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ολοκλήρωσης των λαών της περιοχής.

«Βλέπουμε και πάλι την προσπάθεια της απονομιμοποίησης και της μείωσης των μεγάλων επιτευγμάτων της επαναστατικής διαδικασίας στη Βενεζουέλα, μιας διαδικασίας που έχει προχωρήσει εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων και που μπροστά στη βία κάλεσε για ειρήνη και εκλογές», κατέληξε.

grecia.embajada.gob.ve

Advertisements