Το Eθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ορίζει την 20η Μαΐου ημέρα των προεδρικών εκλογών μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

CNE20mayo.jpg

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Βενεζουέλας, Τιμπισέυ Λουσένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι προεδρικές εκλογές και οι εκλογές για Νομοθετικά και Δημοτικά Συμβούλια αναπρογραμματίστηκαν για τις 20 Μαΐου.

Η απόφαση ελήφθη μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της χώρας, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση για εκπλήρωση «των ευρύτερων και την πλήρων εκλογικών εγγυήσεων» εν όψει των προεδρικών εκλογών που θα είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου.

Στην ομιλία της, η Λουσένα εξήγησε ότι οι πλευρές «γιορτάζουν την υπογραφή της συμφωνίας για τις εκλογικές εγγυήσεις με τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν δεσμευτεί ενώπιον της χώρας για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας με τη μεγαλύτερη ηρεμία και διαφάνεια», δήλωσε.

Η πρόεδρος δήλωσε ότι «με αυτή τη συμφωνία επικυρώνεται ο διάλογος στη Δομινικανή Δημοκρατία και προχωρά η διαδικασία για την επιλογή των ηγετών μας και των αντιπροσώπων μας με τις ευρύτερες εκλογικές εγγυήσεις διότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί και συμμορφωθεί με τις συμφωνίες αυτές», πρόσθεσε.

Μεταξύ των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί βρίσκεται και η συμφωνία για την αποστολή μια ανακοίνωσης προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας, μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, στην εκλογική διαδικασία της Βενεζουέλας.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα επιτρέπεται η πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και ότι θα θεσπιστεί χρονοδιάγραμμα για νομοθετικές και δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Εκλογικές αιτήσεις

Η πρόεδρος Λουσένα ανέφερε ότι προς το παρόν υπάρχουν μόνο 25 καταχωρημένες αιτήσεις και κάλεσε τις πολιτικές οργανώσεις να παραστούν αυτή την Παρασκευή σε συνεδρίαση στην οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση για τις εκλογικές εγγυήσεις.

Η πρόσκληση επεκτάθηκε σε εκείνους που αιτήθηκαν την υποψηφιότητα του Νικολάς Μαδούρο, καθώς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν την υποψηφιότητα του Χένρυ Φαλκόν.

grecia.embajada.gob.ve

Advertisements