Πώς ο Λένιν Μορένο φέρνει το Σύνταγμα στα μέτρα του

lenin_moreno

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά συνολικά εφτά ερωτήματα έθετε το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στο Εκουαδόρ (Ισημερινός) με πρωτοβουλία του αριστερού προέδρου της χώρας, Λένιν Μορένο.

Θεσμικά σημαντικότερο -όσο και εξόφθαλμα «φωτογραφικό»- ήταν το δεύτερο: αν οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν να τροποποιηθεί ξανά το Σύνταγμα ώστε να καταργηθεί η δυνατότητα απεριόριστης επανεκλογής προέδρων και να επανέλθει σε ισχύ η επιβολή ανώτατου ορίου για δύο τετραετείς προεδρικές θητείες μάξιμουμ. Κι όπως προκύπτει από την καταμέτρηση των ψήφων, ο Μορένο πέτυχε διάνα στις βασικές επιδιώξεις του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2021.

Πρωτίστως να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του αριστερού πρώην προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, που έχει ήδη συμπληρώσει δέκα συναπτά έτη στην εξουσία την περίοδο 2007-2017.

Για τον Μορένο, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της χώρας υπό τον Κορέα, ο πάλαι ποτέ κομματικός σύντροφός του και θεωρούμενος πολιτικός του μέντορας έχει γίνει πια κόκκινο πανί, σε μια δημόσια όσο και βιτριολική διαμάχη που οδήγησε τους δύο άντρες σε πλήρη ρήξη.

Ο σαφώς πιο μετριοπαθής Μορένο (παραπληγικός ύστερα από πυροβολισμό που δέχτηκε το 1998 σε απόπειρα ληστείας) καταγγέλλει τον προκάτοχό του για διαφθορά και «επιθετικές» πολιτικές, έχοντας κάνει άνοιγμα τόσο σε επιχειρηματίες όσο και στα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με σκοπό να αποσπάσει τη στήριξή τους και στο δημοψήφισμα. Οπως κι έγινε.

Καθολική νίκη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που είχαν δοθεί χθες στη δημοσιότητα, το 64% των πολιτών ενέκρινε την κατάργηση της απεριόριστης προεδρικής επανεκλογής.

«Η νίκη του “Ναι” μάς ανοίγει τον δρόμο να εργαστούμε μαζί, η αντιπαράθεση ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι παλιοί πολιτικοί δεν θα επιστρέψουν», διακήρυξε όλο νόημα ο Μορένο, βλέποντας περιχαρής το εκλογικό σώμα να υπερψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις και στα υπόλοιπα έξι ερωτήματα.

Τα βασικότερα αφορούν τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες για διαφθορά και την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου για τη Συμμετοχή των Πολιτών και τον Κοινωνικό Ελεγχο – ενός σώματος που θέσπισε ο Κορέα, δίνοντας στα μέλη του το δικαίωμα να διορίζουν επικεφαλής δημόσιων υπηρεσιών και θεσμών του κράτους, όπως ο γενικός εισαγγελέας.

«Θα εφεύρουν ένα έγκλημα»

Και αυτά τα ερωτήματα θεωρείται πως είχαν εμμέσως πλην σαφώς στόχο να απαξιώσουν, αν μη τι άλλο, τον πρώην πρόεδρο και την πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Ολως τυχαίως ο Κορέα κατέθετε αυτοβούλως χθες ενώπιον εισαγγελέα στη γενέτειρά του Γκουαγιακίλ σχετικά με τις καταγγελίες για παρατυπίες στις πωλήσεις πετρελαίου σε Κίνα και Ταϊλάνδη επί των ημερών του.

«Θα εφεύρουν ένα έγκλημα για να με αποκλείσουν. Αυτή είναι η νέα στρατηγική της Δεξιάς για να καταστρέφει προοδευτικούς ηγέτες, όπως έκαναν με την Ντίλμα (σ.σ. Ρούσεφ, την καθαιρεθείσα πρόεδρο της Βραζιλίας), τον Λούλα (τον προκάτοχό της) ή την Κριστίνα (Κίρτσνερ, πρώην πρόεδρο της Αργεντινής)», είχε εκτιμήσει πρόσφατα ο Κορέα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην πρόεδρος, που έχει αποχωρήσει από το κυβερνών κόμμα Alianza PAIS κι έχει ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα Revolucion Ciudadanos, χαρακτηρίζει πλέον «προδότη» τον Μορένο και «πραξικόπημα» το δημοψήφισμα.

Τον Ιανουάριο γύρισε στο Εκουαδόρ από το Βέλγιο, όπου είχε μετακομίσει με τη Βελγίδα σύζυγό του, προκειμένου να ηγηθεί αυτοπροσώπως της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «Οχι» – κίνηση που αποδείχτηκε άκαρπη, παρότι ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει ως επιτυχία του κινήματός του το γεγονός πως το 36% των πολιτών καταψήφισε τις κυβερνητικές προτάσεις.

Βίκυ Καπετανοπούλουefsyn.gr