Συνέντευξη τύπου Νικολάς Μαδούρο: «Εθνικη νίκη της Επαναστασης στις περιφερειακές

22550527_1996497957302238_2709996371167965440_o-300x300

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολας Μαδουρο μετά την νίκη των δυνάμεων της μπολιβαριανής διαδικασίας στις περιφερειακές εκλογές στις 17 Οκτωβρίου με ποσοστό 55%.

Στη συνεντευξη, που μεταδόθηκε ζωντανά σε διεθνή μέσα και πρεσβείες της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών και της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα, βρίσκονταν άνθρωποι από το διεθνή τύπο καθώς και ο διεθνής παρατηρητής των εκλογών.

Ρεκόρ συμμετοχής, ρεκόρ δημοκρατικής διαδικασίας

Στις κάλπες προσήλθε το 61% των ψηφοφόρων. Ποσοστό συμμετοχής το οποίο είναι ιστορικό στην Βενεζουελα όσων αφορά τις περιφερειακές εκλογές. Σημειώνεται οτι από την χρόνια που η Μπολιβαριανη Επανασταση νίκησε για πρώτη φορα, έχουν γίνει 22 εκλογικές αναμετρήσεις. Σαν να λέμε, εκλογές κάθε 12 μήνες.

Ο αδιαβλητος τρόπος ψηφοφοριας διασφαλίζεται με την παράλληλη χρήστη ηλεκτρονικών και αναλογικών μέσων. Συγκεκριμένα, ο ψηφοφόρος αφού ενεργοποιήσει το μηχάνημα εκλογής την χρήση ψηφιακού δακτυλικου αποτυπώματος, διενεργεί την ψηφοφορία ηλεκτρονικά. Στην συνέχεια παραλαμβάνει απόδειξη με την ψήφο του, την οποία χρησιμοποιεί για να ψηφίσει στην κάλπη. Στο χώρο βρίσκονται διεθνείς ανταποκριτές, αλλα και μάρτυρες από όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπογράφουν ως μάρτυρες μετά τη καταμέτρηση.

Όπως σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Nestor Rivero στο Telesur:

«Το δημοκρατικο καθεστώς απέδειξε πως έχει πολύ δυναμη. Ζητηθηκε απο το Εθνικο Συμβούλιο να επανεξετάσει τις ψήφου. Ο βαθμός ελέγχου είναι πάνω απο το μέσο όρο παγκοσμίως».

Σχετική αναφορά εκανε ο Νικολας Μαδουρο στην συνέντευξη τύπου, αφού εγινε αναπαράσταση της ψηφοφορίας στο στούντιο:

«Ζήτησα να ελέγξουμε το 100% των μηχανημάτων μας καθως γνωρίζω την κακοήθεια της δεξιας που δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ καμία νίκη μας. Η αντιπολίτευση δεν θελει ένα σύστημα που θα έχει ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά ένα οπως της Κολομβίας που είναι από τα πιο διεφθαρμένα του κόσμου. Ή μήπως θα προτιμούσε ένα σύστημα με εκλέκτορες οπως των ΗΠΑ;».

Τελικά οι δυνάμεις της μπολιβαριανής διαδικασίας κέρδισαν το 78% των πολιτειών(18 έναντι 5 της αντιπολίτευσης) :

«Παρότι χάσαμε κάποιες σημαντικές για εμάς πολιτείες, κερδίσαμε άλλες που μας ενδιέφεραν και κάναμε χώμα τον Καπρίλες στην πολιτεία Μιράντα».

22495980_1996012217350812_5422607368936366017_o-300x196

«Η συνείδηση του λαού μας νίκησε»

Ο Νικολάς Μαδουρο, αφού χαιρέτισε τους νεοεκλεγεντες κυβερνήτες και τον αρχηγό του στρατού, δηλώνοντας την πίστη του στις ενοπλες δυνάμεις της χώρας:

«Πρόκειται για σημαντικό εκλογικό γεγονός σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου οι ιμπεριαλιστικες δυνάμεις που μας θεωρούν ‘πίσω αυλή’ χρησιμοποιησαν οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μας, βρίσκοντας μάλιστα συμμάχους στο εσωτερικό».

Για την νικη ο πρόεδρος Μαδουρο διαπίστωσε πως «ειναι αποτελεσμα της συνειδησης του λαού μας. Συνειδηση που δεν την βρήκαμε έτοιμη, ούτε προωθήσαμε με μεθόδους μάρκετινγκ, αλλά ωρίμασε κάτω από τις συνθήκες».

22528389_1996959167256117_5734806418055651406_n-300x256

Απάντηση στις καταγγελίες της δεξιας για νοθεία/Τυραννία μίντια και δημοσκοπήσεων

Ο Νικολάς Μαδουρο απάντησε όμως και στις καταγγελίες της δεξιας αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές:

«Όταν χάσαμε το ’15, είχαμε τα ίδια μηχανήματα καταμέτρηση, τους ίδιους υπαλλήλους και την ίδια μεθοδο. Τοτε ομως τότε η αντιπολίτευση δεν μίλησε για νοθεία, εγώ δέχτηκα την ήττα στο διαγγελμα μου και παραδώσαμε το κοινοβούλιο. Εκείνοι αντίθετα από την επόμενη μέρα άρχισαν τις προσπάθειες ανατροπής μου. Ενώ εγώ καλούσα σε διάλογο, κερδίζοντας ακόμα και την διαμεσολάβηση του Παπά, η αντιπολίτευση βρηκε δικαιολογία και έφυγε από το τραπέζι του διαλόγου».

Για την σταδιακή κλιμάκωση της έντασης ο Μαδουρο περιγράφει:

«Μετά την αλλαγή προέδρου των ΗΠΑ, η αντιπολίτευση τρελάθηκε και πολέμησε κάθε προσπάθεια διαλόγου. Έγιναν επιθέσεις σε νοσοκομεία, έγχρωμους, πολιτικούς αντιπάλους, πυρπόλησαν 23 άτομα και όλα αυτά με την κάλυψη της πρώην γενικής εισαγγελέως, προσπαθωντας να προκαλέσουν την ξένη επέμβαση».

Μάλιστα υπενθύμισε την καταγγελία του για έγγραφο απο την Ουάσιγκτον που αποκαλύπτει σχέδιο διεθνούς επέμβασης και σχηματισμο αλλης κυβέρνησης με ρήξη στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή εμφύλιο.

«Εμείς από την άλλη απαντήσαμε στους σχεδιασμούς αυτούς, παίρνοντας την αποφαση να αλλάξουμε το συνταγμα με την απόφαση που ανακοινώσαμε την Εργατική Πρωτομαγιά μπροστά σε διαδήλωση χιλιάδων πατριωτών. Αξιοποιώντας τα άρθρα του συντάγματος καλέσαμε σε Συντακτική Συνέλευση. Δεν καλέσαμε κόμματα, αλλά πολίτες. Και οχι μόνο από όλες τις επαρχίες, αλλά κοινωνικές ομάδες, αγρότες, εργάτες, αλιείς, ιθαγενείς κλπ.»

Όσο για τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης:

«Δέχτηκαν όλοι κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης και μάλιστα ανά αναβάλαμε την διεξαγωγή επί δύο εβδομάδες ώστε να ετοιμαστούν. Τελικά αποφάσισαν τη μη συμμετοχή τους και έριξαν το σύνθημα ‘κάψτε το Καράκας’. Φαίνεται πως οι Αμερικανοί μια τους τηλεφωνουσαν να κάνουν το ένα και μια το άλλο.» 

» Παρά την εκστρατεία τρομοκρατίας, τα οδοφράγματα και τις πυρπολησεις, η αντιπολίτευση έχασε στην Εθνοσυνέλευση. Πέρα από τις επιτροπές για την αλήθεια και την δικαιοσύνη, προχωρήσαμε τις επαφές με όλους μέσω της επιτροπής διαλόγου. Συμφωνήσαμε όλοι να πάμε στην Εθνοσυνέλευση και να ζητήσουμε πρόωρες περιφερειακές εκλογές και δεν τους πειραξαμε ούτε το μικρό τους δακτυλακι. Και στις περιοχές που είναι ‘κυβερνοκρατούμενες’ διασφαλίσαμε πως θα κάνουν περιοδείες ανενόχλητοι. Από την άλλη, εκείνοι κατείχαν το 70%της διαφήμισης στα ΜΜΕ και το 100% στα social media. Έμπαινες στα δίκτυα και παντού εμφανίζονταν τα πρόσωπά τους,με αποτέλεσμα να τρομάζεις. Αυτό είναι δημοκρατία ή μιντιακη τυραννία; « 

«Στις περιφερειακές ο κόσμος ψηφίζει για ζητήματα οπως η ηλεκτροδότηση ή η προστασία από τις ελλείψεις και άλλα τοπικά προβλήματα, όμως  η αντιπολίτευση με το μένος της για την Επανάσταση παρουσίασε τις εκλογές σαν δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο και δήλωναν πως αν κέρδιζαν την άλλη μέρα θα έβγαιναν στο δρόμο να με ανατρέψουν. Το ‘δημοψήφισμα’ αυτό τελικά όμως τελικά το κερδίσαμε. Η αντιπολίτευση που μέχρι την τελευταία στιγμή καλούσε το κόσμο να ψηφίσει, όταν κατάλαβε πως θα χάσει της ήρθε ψυχρολουσία και άρχισε να μιλάει για νοθεία. Η ψύχωση τους με τις δημοσκοπήσεις τους δημιούργησαν φαίνεται αυταπάτες. Οι δημοσκοπήσεις αυτές δημιούργησαν κλίμα νίκης της δεξιάς για να μπορούν μετά να καλλιεργησουν το έδαφος να πουν για νοθεία»

2510.eu

Advertisements