Νίκη Μαδούρο στις περιφέρειες

venezuela-ekloges_0 (1)

«Ο τσαβισμός είναι ζωντανός, στον δρόμο, θριαμβευτής». Περιχαρής ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μετά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών.

Σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπαν τα γκάλοπ, το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) κέρδισε 17 από τα 23 διοικητικά διαμερίσματα και η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) μόνο 5, ενώ ένα παιζόταν μέχρι χθες το βράδυ στο «νήμα».

Η αντιπολίτευση έχασε ακόμα και το μέχρι πρότινος προπύργιό της, το κρατίδιο Μιράντα, δεύτερο πολυπληθέστερο της χώρας. Η συμμετοχή ανήλθε στο 61,14%, κόντρα πάλι στις προβλέψεις για υψηλή αποχή.

Η αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Απαίτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων και στα 23 διαμερίσματα και κάλεσε σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Φόβοι εκφράζονται ότι η βία θα επιστρέψει στους δρόμους της Βενεζουέλας ύστερα από τη σχετική ηρεμία του τελευταίου διαστήματος.

Και μαζί με αυτήν, οι διεθνείς πιέσεις. Μετά τις κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα στη χώρα η Ουάσινγκτον, το ενδεχόμενο «επιλεκτικών κυρώσεων» εξετάζει και η Ε.Ε. με παράλληλη έκκληση για «διάλογο και συμφιλίωση», όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο EFE. Ηδη τα 28 κράτη-μέλη προχώρησαν πρόσφατα σε σχετική ομόφωνη συμφωνία, η οποία όμως δεν έχει υλοποιηθεί.

Χθες, οι ΥΠΕΞ των χωρών της Ενωσης επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση για τις εκλογές στη Βενεζουέλα εν αναμονή της οριστικοποίησης του αποτελέσματος. Λίγη ακόμα υπομονή μέχρι την επίδειξη της επιλεκτικής δημοκρατικής τους «ευαισθησίας»…

efsyn.gr

Advertisements