Βενεζουλέλα:O τσαβισμός επικρατεί σε 17 πολιτείες από τις 23 όλης της χώρας

διφ.jpg

Κάρακας, 15 Οκτωβρίου, AVN.- Οι επαναστατικές δυνάμεις επικράτησαν σε 17 πολιτείες στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, όπως ενημέρωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο στο πρώτο του ανακοινωθέν, με το ποσοστό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί να φθάνει στο 95,8 % ενώ το ποσοστό της συμμετοχής φθάνει στο 61,14%.

Η πρόταση που υπεβλήθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν συνασπιστεί στην Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), απέσπασε 5 πολιτείες.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, Tibisay Lucena, είπε ότι στην περίπτωση της πολιτείας Μπολίβαρ το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Επίσης, τόνισε το επίπεδο της συμμετοχής και του πολιτισμένου χαρακτήρα των πολιτών όλης της χώρας, καθώς και το συντονισμό μεταξύ των κρατικών εξουσιών και τη λειτουργία του εκλογικού συστήματος για την ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας.

Σε συνέντευξη τύπου του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, στο κέντρο του Καράκας, χαιρέτησε την υψηλή συμμετοχή των Βενεζουελάνων, τους οποίους περιέγραψε ως «άξιους εκπρόσωπους αυτής της χώρας που ασκεί την εθνική της κυριαρχία, όπως θα έπρεπε να είναι: με ειρήνη, με ηρεμία και δημοκρατία μέσω της ψήφου. Σε όλους τους ψηφοφόρους, συγχαρητήρια. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή».

Εκπρόσωποι των δυνάμεων της Μπολιβαριανής Επανάστασης που κέρδισαν σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές των κυβερνητών είναι: ο Miguel Rodríguez στην πολιτεία Amazonas, ο Ramón Carrizalez, στο Apure, ο Rodolfo Marco Torres στην Aragua, ο Argenis Chávez στο Barinas, ο Rafael Lacava στο Carabobo, ο Margaud Godoy στο Cojedes, η Lizeta Hernández στο Delta Amacuro, ο Víctor Clark στο Falcón, ο José Vásquez στο Guárico, η Carmen Meléndez στη Lara, ο Héctor Rodríguez στο Miranda, η Yelitza Santaella στη Monagas, ο Rafael Calles στη Portuguesa, ο Edwin Rojas στο Sucre, ο Henry Rangel στο Trujillo, ο Jorge Luis García Carneiro στο Vargas και ο Julio León Heredia στο Yaracuy.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που επικράτησαν σε πολιτείες είναι οι: Antonio Barreto (Anzoátegui), Ramón Guevara (Mérida), Alfredo Díaz (Nueva Esparta), Laidy Gómez (Táchira), όλοι οι παραπάνω από την Acción Democrática (AD), και ο Juan Pablo Guanipa (Zulia), από το κόμμα Primero Justicia.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικολάς Μαδούρο, επιβεβαίωσε από το Μέγαρο Μιραφλόρες τη συντριπτική νίκη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

«Ο Τσαβισμός ζει, είναι στο δρόμο και κερδίζει. Αυτή είναι η αλήθεια και εδώ στεκόμαστε ακόμα», δήλωσε ο Πρόεδρος Μαδούρο. «Αυτή η χώρα το μόνο που επιθυμεί είναι, με όλη της την αγάπη, να οικοδομηθεί με ειρήνη, με όλη της την ανεξαρτησία», είπε στην εκπομπή Venezolana de Televesión.

Για αυτές τις περιφερειακές εκλογές εκλήθησαν 18.094.065 ψηφοφόροι στις 23 πολιτείες της χώρας. Αυτή η διαδικασία δεν περιλάμβανε την πρωτεύουσα, καθώς διαθέτει διαφορετικό κυβερνητικό σύστημα, με ψηφηφόρους και από άλλες πολιτείες.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ενέκρινε 13,559 εκλογικά κέντρα, όπου εγκαταστάθηκαν 30.274 εφορευτικές επιτροπές, ενώ μέσω του σχεδίου Plan República στους δρόμους βγήκαν 260.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Αστυνομίας, των δημοτικών αστυνομιών, του Σώματος Επιστημονικών Ερευνών, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Προστασίας του Πολίτη.

grecia.embajada.gob.ve