Σε πλήρη δράση η δεξιά τρομοκρατία στην Κολομβία

colombia.jpg

Στα μαύρα χρόνια του ’70 και του ’80, όταν οι λατινοαμερικανικές δικτατορίες κατέφευγαν στη μαζική εξόντωση των αγωνιστών της Αριστεράς, παραπέμπουν τα στοιχεία που έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αφορούν στη σημερινή Κολομβία.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία 168 άτομα, με τους 52 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους το 2017. Ακόμη, κατά τη διάρκεια αυτών των 18 μηνών έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους 500 άτομα επιπλέον, που είναι ηγέτες κοινωνικών κινημάτων και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να υπάγονται κατ’ ανάγκην στην Αριστερά.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτελέσεων συνέβη στις περιοχές που δρούσε μέχρι πρόσφατα το αντάρτικο FARC-EP, και από τις οποίες σταδιακά αποχωρεί αφήνοντάς τις ελεύθερες, απ’ ότι φαίνεται, στη δεξιά τρομοκρατία.

Την ανεξέλεγκτη δράση των δεξιών παραστρατιωτικών ομάδων κατήγγειλε επίσημα ο ηγέτης του FARC-EP, Ροντρίγκο Λοντόνιο γνωστός κι ως Τιμοσένκο, στο πλαίσιο δημόσιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε στις 28 Ιουνίου για να γιορτασθεί η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αφοπλισμού, παρουσία του προέδρου της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του. Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του αφοπλισμού που ξεκίνησε πέρυσι, το τελευταίο αντάρτικο της Λατινικής Αμερικής έχει παραδώσει ως τώρα στους αντιπροσώπους του ΟΗΕ 7.132 όπλα. Η δεύτερη φάση του αφοπλισμού περιλαμβάνει την παράδοση και καταστροφή αποθηκών οπλισμού που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του μισού σχεδόν αιώνα που διήρκεσε το αντάρτικο στην Κολομβία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι ενώ 8 σχεδόν εκατ. επλήγησαν κατά διάφορους τρόπους. Ελπίδα όλων ήταν πώς η σίγαση των όπλων των μαρξιστών ανταρτών, στο πλαίσιο μάλιστα μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας που δεν προβλέπει την αμνήστευσή τους, θα οδηγούσε και τη Δεξιά να παραιτηθεί από την τρομοκρατία σε βάρος κοινωνικών αγωνιστών.

Μια ελπίδα που αποδείχθηκε μάταιη.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το πέπλο σιγής που καλύπτει την δεξιά τρομοκρατία της Κολομβίας, παρότι το όργιο βίας πιστοποιείται από τους πιο αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς. Η προκλητικά μεροληπτική στάση του διεθνούς Τύπου υπέρ της Μπογκοτά συνδέεται προφανώς με τις ιδεολογικές συγγένειες που ενώνουν τη χώρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τις ΗΠΑ, καθώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες η Κολομβία ήταν το αμερικανικό αντίβαρο στις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Τούτων δοθέντων ποιος ασχολείται με 168 δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών…

neaselida

Advertisements