Χάρη στον δικτάτορα για… χάρη της καρέκλας;

peru-diadilosi.jpg

Η πιθανότητα να δοθεί χάρη στον καταδικασμένο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο Περού, καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή τη θέση του συντηρητικού του προέδρου Πέντρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

Με συνθήματα όπως «Η χάρη αποτελεί προσβολή» και «Δεν είναι μίσος, είναι δικαιοσύνη», χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Λίμα την περασμένη εβδομάδα απαιτώντας από τον Κουτσίνσκι να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή του, να μην απονείμει χάρη στον πρώην δικτάτορα.

Μια υπόσχεση που έναν χρόνο μετά την πύρρειο εκλογική του νίκη, με μόλις 40.000 ψήφους διαφορά από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι (κόρη του 79χρονου καταδικασμένου πρώην προέδρου), μοιάζει έτοιμος να αθετήσει.

Η πρόσφατη δήλωσή του -με αφορμή την κατάσταση της υγείας του Φουχιμόρι και τις συχνές μεταφορές του σε νοσοκομείο-, ότι «ήρθε η στιγμή να εξεταστεί η πιθανότητα χάριτος», πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα που τον στήριξαν στον δεύτερο γύρο χαρίζοντάς του τη νίκη.

Αναγκάζοντας έτσι τον Κουτσίνσκι να αναδιπλωθεί ρητορικά επιμένοντας πως πια «δεν μιλάμε για χάρη, αλλά για “ιατρική απαλλαγή” και δεν πρόκειται για κάτι άμεσο, καθώς θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις γνωματεύσεις εξεχόντων ιατρών για την κατάσταση υγείας του πρώην προέδρου, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου».

Ο Φουχιμόρι, που διέφυγε στην Ιαπωνία το 2000 και από εκεί ανακοίνωσε με fax την παραίτησή του από την προεδρία του Περού, εκδόθηκε από τη Χιλή το 2007 κι έκτοτε παραμένει κρατούμενος σε φυλακή που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν και όπου χαίρει μόνιμης ιατρικής φροντίδας. Καταδικάστηκε το 2009 σε κάθειρξη 25 ετών ως υπεύθυνος για τις σφαγές 25 πολιτών και την απαγωγή άλλων δύο.

Το 2011 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή για διαφθορά και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο κράτος 13,5 εκατ. δολάρια που… οικειοποιήθηκε. Εκκρεμούν δε και άλλες δίκες εναντίον του.

Πολιτικές σκοπιμότητες

Στην πραγματικότητα, τονίζουν πολλοί αναλυτές, η αλλαγή στάσης του Κουτσίνσκι δεν έχει ανθρωπιστικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα, με στόχο η πιθανή απελευθέρωση του γηραιού «Κινέζου» (παρωνύμιο του πρώην προέδρου) να αμβλύνει τη σκληρή αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα της κόρης του, Κέικο Φουχιμόρι, το οποίο κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και έχει οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία.

Ωστόσο, η πολιτική σκακιέρα είναι πολύ πιο σύνθετη, αφού αυτός ακριβώς φαίνεται να είναι ο στόχος της Κέικο Φουχιμόρι.

Με την πλειοψηφία που διαθέτει θα μπορούσε να είχε πετύχει την απελευθέρωση του πατέρα της εγκρίνοντας σχετική πρόταση νόμου -με φωτογραφικές διατάξεις- που κατατέθηκε.

Αντ’ αυτού το κόμμα της το καταψήφισε, όπως σημειώνει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο αναλυτής Αλμπέρτο Βεργάρα:

«Οχι μόνο γιατί δεν είναι πρόθυμοι να διευκολύνουν έναν πρόεδρο που χάνει συστηματικά δημοτικότητα και ο οποίος -όπως πιστεύουν- τους έκλεψε τη νίκη, αλλά και γιατί η Κέικο φοβάται πως αυτό θα δίχαζε το κόμμα και θα υπονόμευε τη θέση της, καθώς ο “πατριάρχης” ελεύθερος θα μπορούσε να επιβάλει ως δελφίνο τον γιο του, βουλευτή Κένχι Φουχιμόρι, αντί αυτής».

Ανεξάρτητα από το πού θα σκαλώσει η μπίλια στη ρουλέτα που παίζουν οι δύο αντίπαλοι, μια αποφυλάκιση του Φουχιμόρι θα αποτελούσε εθνική ντροπή, καταγγέλλει η ηγέτιδα του αριστερού Πλατιού Μετώπου Βερόνικα Μεντόσα: «Ο Φουχιμόρι είναι υπεύθυνος για κλοπή δισεκατομμυρίων από τον περουβιανό λαό, για την καταναγκαστική στείρωση χιλιάδων αγροτισσών, για διώξεις, βασανιστήρια και δολοφονίες όσων δεν σκέφτονταν όπως αυτός.

Η απελευθέρωση αυτού του εγκληματία ισοδυναμεί με προδοσία της πατρίδας και της δημοκρατίας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Χριστίνα Πάντζου-efsyn.gr

Advertisements