Βενεζουέλα:Μορατόριουμ(;) ενόψει εκλογών

αρχείο λήψης (39)Σπάνια η μεταφορά ενός «πολιτικού κρατούμενου» από τη φυλακή στην οικία του όπου θα τελεί υπό περιορισμό ξεσηκώνει τόσο ενθουσιασμό και χαιρετίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εκτός αν μιλάμε για τον *Λεοπόλδο Λόπες, μια από τις ηγετικές φιγούρες της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Σε μια μάλλον απρόσμενη κίνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να «ελαφρύνει» την ποινή ενός ανθρώπου, ο οποίος τρία χρόνια νωρίτερα είχε καταδικαστεί για υποκίνηση βίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης στο πλαίσιο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν αφήσει πίσω τους 43 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι «σέβεται» και «στηρίζει» τη δικαστική απόφαση και απηύθυνε μήνυμα για «ειρήνη και συμφιλίωση».

Ο Λόπες, ωστόσο, δεν δείχνει τις ίδιες διαθέσεις, καθώς δήλωσε «παραμένω πιστός στην αντίθεσή μου απέναντι σε αυτό το καθεστώς». Ερώτημα πολλών είναι με ποια ίσως «ανταλλάγματα» αποφασίστηκε η μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Μια πιθανή ερμηνεία είναι η επίτευξη ενός μορατόριουμ εκ μέρους της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών για τα μέλη της νέας συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στο τέλος του μήνα.

Προς το παρόν, ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν την ημι-απελευθέρωση του Λόπες ως νίκη ύστερα από 100 ημέρες διαρκούς πίεσης και διαδηλώσεων που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 97 ανθρώπων.(Σχόλιο solidadarid_griega: 100 μέρες διαρκούς πίεσης βίαιων ενεργειών αφήνοντας πίσω 100 περίπου νεκρούς και τραυματίες προκειμένου να επιφέρουν πλήγμα στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση ,κάτι το οποίο ομολόγησε και ο Juan Requesens στό Mαϊάμι)

Κορίνα Βασιλοπούλου-efsyn.gr

Solidaridad_griega

684x384_371544.jpg

Χρόνια αργότερα, ο ίδιος ηγήθηκε αποσταθεροποιητικών ενεργειών στη χώρα, με το όνομα «γκουαρίμπας». 

 Η στρατηγική ήταν βίαιη και συστηματική κατά της ειρήνης και της δημόσιας τάξης, ώστε να προκαλέσει μία «κατασταλτική» δράση των δυνάμεων του Κράτους, με σκοπό να ενθαρρύνει μία εξέγερση πολιτών και στρατιωτικών, απονομιμοποιώντας έτσι την Κυβέρνηση και επιβάλλοντας μία ξένη παρέμβαση. 

 Το 2008 ο Λόπες αποκλείστηκε πολιτικά από τον Γενικό Επιθεωρητή της χώρας, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων το 1999, όταν ήταν Κρατικός Σύμβουλος των «Πετρελαίων της Βενεζουέλας», ακριβώς όταν η μητέρα του, Αντονιέτα Μεντόσα, ήταν η Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της εταιρείας. 

Ο Lopez είναι ξάδερφος του Thor Halvorssen, αυτοανακυρησσόμενος ηγέτης του Human Rights Foundation, ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενης από τη CIA που ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Βολιβιανού προέδρου, Evo Morales το 2009. 

Ο Λόπες έχει κατηγορηθεί για την προτροπή σε εγκληματικές πράξεις,  δημόσιο εκφοβισμός και ζημιές σε δημόσια περιουσία, μέχρι ανθρωποκτονίες εκ πρόθεσεως για ανώφελους και εξευτελιστικούς σκοπούς.

Advertisements