11/07/1983-Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο

antipinochet.jpg

11/07/1983-Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής στρατηγού Πινοσέτ καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού

Ηιστορία της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ δεν ξεκινά από ένα «αξιοπρεπές» δημοψήφισμα, αλλά από ένα βίαιο πραξικόπημα. 11 Σεπτεμβρίου του 1973 οι χιλιανές ένοπλες δυνάμεις περικυκλώνουν από ξηράς κι από αέρος το προεδρικό μέγαρο.

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ βομβαρδίζει το κτήριο και οδηγεί τον Σαλβαντόρ Αγιέντε, τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, σε αυτοκτονία.

Για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια η Χιλή υφίσταται το «σοκ» ακραίων νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων (βασικός συνεργάτης του Πινοτσέτ, ο Μίλτον Φρίντμαν) υπό την καθοδήγηση ενός στυγνού δικτάτορα. Χιλιάδες διαφωνούντες θανατώνονται (οι συνθήκες κράτησης στην περιβόητη Βίλα Γκριμάλντι, από μαρτυρίες κρατουμένων, αποτυπώνουν αναμφισβήτητα το μέγεθος της «αξιοπρέπειας»). Χιλιάδες μέχρι σήμερα και οι αγνοούμενοι.

Ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα αποτυπώνει στο βιβλίο του «Η τρέλα του Πινοτσέτ» την κατάσταση:

«Επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια η κοινωνία ζούσε μες στην καθημερινή συσκότιση, τη σχεδόν μόνιμη απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των τριών ατόμων -εκλαμβάνονταν ως ανατρεπτική πράξη-, το φόβο ως μόνιμο ρυθμιστή κάθε κοινωνικής εκδήλωσης, τη σιωπή ως την καλύτερη μορφή επιβίωσης, το χαφιεδισμό ως πατριωτική αρετή».

18-3-thumb-medium
«Θάτσερ: Πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν οι αντίπαλοί σου, στρατηγέ; Πινοτσέτ: Εχω ανακαλύψει ότι τα τρία μέτρα είναι αρκετά» (σκίτσο του Boyle, όταν η Σιδηρά Κυρία φιλοξενούσε τον Πινοτσέτ στο Λονδίνο)

Στα τέλη του 1983, ένας συνασπισμός της άκρας Αριστεράς, το Λαϊκό Δημοκρατικό Μέτωπο (MDR) και η Επαναστατική Αριστερή Κίνηση (MIR), άρχισαν να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις μέτριας βιαιότητας εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, οι οποίες εντάθηκαν ένα χρόνο μετά.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση μοιράζονταν ανάμεσα στους ακραίους εξτρεμιστές, που υποστήριζαν τη χρήση της βίας, και τη Δημοκρατική Συμμαχία (Alianza Democratica) από την άλλη, μια συμμαχία με ευρύτερη ανταπόκριση που δεν επιθυμούσε τη χρήση βίας.

Η Εθνική Συμφωνία για την Πλήρη Μετάβαση στη Δημοκρατία (Acuerda Nacional) που συστάθηκε λίγο μετά δεν επιθυμούσε τη χρήση βίας.

18-2--2-thumb-medium
Ο Πινοτσέτ με το επιτελείο του σε πόζα δικτάτορα

Οι διαδηλώσεις που διοργάνωνε, στις οποίες συμμετείχαν εργατικές οργανώσεις, φοιτητές και κλήρος, ήταν εμπνευσμένες από την ταινία «Γκάντι» του Ατένμπορο και το Πολωνικό Κίνημα Αλληλεγγύης.

Χρησιμοποιώντας απλά σλόγκαν όπως «Εχουμε τα χέρια μας καθαρά», για να υπονοήσουν τους βασανισμούς που υφίσταντο οι αντιφρονούντες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άρχισαν να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τη στήριξη του κόσμου.

Το δημοψήφισμα, που τελικά διενεργείται την 5η Οκτωβρίου του 1988 ως απόρροια όλης αυτής της κοινωνικής αντίδρασης, υποχρεώνει τον Πινοτσέτ να παραιτηθεί. Οι Χιλιανοί είπαν «όχι» στη συνέχιση της δικτατορίας. Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ παρέμεινε ωστόσο επικεφαλής του στρατού μέχρι τη σύλληψή του το 1988.

Τα εγκλήματα της δικτατορίας Πινοτσέτ έμειναν ατιμώρητα.

Το 2005 ο Πινοτσέτ αθώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής. «Η εμπορευματοποίηση των ηθικών ευθυνών του κράτους προκαλεί (όχι μόνο στη χιλιανή κοινωνία, αλλά σε κάθε κοινωνία) ρήγματα, που όταν δεν γεφυρώνονται με τον καιρό, μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες» γράφει κάπου ο Σεπούλβεδα και ίσως αυτό να είναι και το μάθημα της ιστορίας, που έχει ένα μοναδικό τρόπο να επαναλαμβάνεται.

Δάφνη Χρήστου

enet.gr

Advertisements