Στο εκλογοδικείο θα κριθεί το μέλλον του Τέμερ

michel-temer_0Το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας ξεκινά δικαστική διαδικασία για να διαπιστωθεί αν στην προεκλογική εκστρατεία του 2014 ο Μισέλ Τέμερ χρησιμοποίησε χρήματα τα οποία έλαβε με παράνομο τρόπο.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική, τότε ο πρόεδρος της Βραζιλίας κινδυνεύει να εκπέσει του αξιώματός του.

Το εκλογοδικείο δεν έχει χρονικό περιορισμό για το πότε πρέπει να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες, ωστόσο η πολιτική κρίση στη Βραζιλία βαθαίνει λόγω των οικονομικών σκανδάλων και αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις ώστε η ετυμηγορία να εκδοθεί με ταχύ τρόπο.

Μέχρι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων το 7μελές σώμα θα συζητήσει αν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η τότε εκλεγείσα πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και ο αντιπρόεδρός της Μισέλ Τέμερ παρανόμησαν παραβιάζοντας τους νόμους περί χρηματοδότησης των κομμάτων.

Αν το δικαστήριο ακυρώσει την εκλογική διαδικασία του 2014, τότε ο πρόεδρος της κάτω Βουλής θα αντικαταστήσει στην προεδρία της χώρας τον Τέμερ και η Βουλή εντός 30 ημερών θα πρέπει να εκλέξει υπηρεσιακό πρόεδρο έως τις εκλογές του 2018.

Αν ο Τέμερ βρεθεί ένοχος, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει έφεση ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ακόμη και η πρωτοβάθμια απόφαση ενοχής είναι πιθανό ότι θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, καθώς τα κόμματα του συνασπισμού θα αποσύρουν τη στήριξή τους, αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί.

Ο βασικός σύμμαχος του Μισέλ Τέμερ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB), αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση Τέμερ.

efsyn.gr

Advertisements