2 Ιούνη 1816 ο Σιμόν Μπολιβάρ κήρυξε την ανεξαρτησία των σκλάβων

guerra-a-muerte_1718483346.jpg

Το διάταγμα της ανεξαρτησίας  ήταν η πρώτη προσπάθεια για την κατάργηση της δουλείας στη Βενεζουέλα. Αργότερα, ο πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Γκρεγκόριο Monagas, την ενέκρινε.

Στις 2 Ιουνίου του 1816 Σιμόν Μπολιβάρ αποφάσισε την  απόλυτη ελευθερία σε όλους τους σκλάβους που κατατάσσονται στις τάξεις του Στρατού Patriot (EP), μια ομάδα πολιτοφυλακής καί νά  πολέμησουν γιά την  ανεξαρτησία της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Περού και της Βενεζουέλας ενάντια στήν ισπανική κυριαρχία

Το μέτρο αυτό ήταν η πρώτη προσπάθεια για την εξάλειψη της δουλείας στη Βενεζουέλα και σήμαινε την αναγνώριση της συμμετοχής των εγχρώμων

Η δράση τους θά  αλλάξει το σενάριο του πολέμου της ανεξαρτησίας υπέρ τους.

bolxvar_1532851929.jpg

Αρθρο του διατάγματος αναφέρει  ότι «…  η δικαιοσύνη, η πολιτική, και η χώρα απαιτούν επιτακτικά τα βασικά δικαιώματα της φύσης, αποφάσιζουν  μέσω διατάγματος την απόλυτη ελευθερία των σκλάβων που έχουν υποφέρει υπό την ισπανική κυριαρχία τρεις  αιώνες … «.

«Η δουλεία καταργείται στην Βενεζουέλα για πάντα»

Tό διάταγμα εφαρμόστηκε  38 χρόνια αργότερα. Στις 24 Μαρτίου, 1854 ο Πρόεδρος José Gregorio Monagas ζητά την εφαρμογή του  νόμου. Δηλώνοντας «. Η δουλεία  καταργείται στην Βενεζουέλα για πάντα»

Με το διάταγμα, ο El Libertador(Simon Bolivar)  είχε εκπληρώσει την υπόσχεση που  είχε  δώσει στον φίλο και προστάτη του  στην Αϊτή, Alejandro Petion, να απελευθερώσει  τους άνδρες και τις γυναίκες που εισήλθαν με τη βία από την Αφρική στην Αμερική.

Πληρ. από telesurtv

Δείτε την ταινία του Luis Alberto Lamata «Bolívar el Hombre de las Dificultades»επιμέλεια :Mkampouraki

Advertisements