Η Κούβα συνεχίζει την επανάσταση του Φιντέλ

Κούβα!

cuba-11.jpg

Η χώρα της επανάστασης και της αντίστασης!

Το νησί των ανθρώπων με το μοναδικό, δικό τους τρόπο ζωής. Το νησί του λαού που αγωνίζεται εδώ και 58 χρόνια υπερασπίζοντας το δικαίωμά του για ελευθερία, το δικαίωμά του να αποφασίζει κυρίαρχα για το μέλλον του.

Το νησί που αποτελεί παράδειγμα και είναι αξιοζήλευτη η στάση με την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί του το εμπάργκο που δυσκολεύει αφάνταστα την καθημερινότητά τους. Εκτός από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που επιφέρει χρόνια τώρα το γεγονός αυτό στην Κούβα, εμποδίζει πάρα πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλουν για βελτίωση της οικονομίας των υπηρεσιών.

Η αξιοποίηση του τουριστικού τομέα τα τελευταία χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό τουριστών να επισκεφτούν την Κούβα, η οποία, εκτός από την επανάσταση, είναι γνωστή για τα πούρα και το ρούμι. Για τη μουσική και το χορό… Και είναι αξιόλογος προορισμός. Υπάρχουν οι υποδομές, διαθέτει απέραντο πράσινο, τη δική της μοναδική θάλασσα και κυρίως δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει ο επισκέπτης στην ιστορία της.

Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών, σήμα κατατεθέν πλέον της Κούβας, μετατρέπονται σε μεταφορικά μέσα των επισκεπτών της χώρας, τους οποίους ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Ο επισκέπτης πέρα από την ξεκούραση μπορεί να ενημερωθεί και να ξεναγηθεί σε χώρους όπου οι θρυλικοί ανά το παγκόσμιο Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα και οι σύντροφοί τους έδωσαν τις μάχες για να απελευθερωθεί ο λαός από την αμερικανοκίνητη δικτατορία του Μπατίστα και την ολόπλευρη εκμετάλλευση, για να μπορούν να συνεχίσουν να χτίζουν το σοσιαλισμό, κόντρα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Η Κούβα, σταθερή στην πορεία και στους στόχους της, αξιοποιώντας τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά της, προχωρεί με μικρά αλλά σταθερά βήματα στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας. Η επανάσταση στη χώρα επεκτείνεται στον τομέα της υγείας- με πρωτοπόρα ανά το παγκόσμιο επιτεύγματα, π.χ. στον τομέα αντιμετώπισης διαφόρων μορφών καρκίνου- και της παιδείας.


Το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο έδωσε συνέχεια στη συζήτηση για το πώς να καταστεί ο σοσιαλισμός της Κούβας καλύτερος, προσφέροντας περισσότερα στον άνθρωπο.

Ένας λαός που συνεχίζει με χαμόγελο και αξιοπρέπεια, παρά τις δυσκολίες

Είχαμε τη δυνατότητα, ως αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ (η οποία αποτελείτο από τον Γ.Γ. της Κ.Ε. Άντρο Κυπριανού, τον Γιώργο Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ και τη Χρυστάλλα Αντωνίου, μέλος του Π.Γ.), να παρακολουθήσουμε τον γιορτασμό της 1ης του Μάη. Από τις 4:30 το πρωί η Αβάνα πλημμύρισε κυριολεκτικά από ανθρώπους. Πέραν των 600.000 στους δρόμους με τις σημαίες στους ώμους. Κυρίως όμως με χαμόγελο… Ένα ζωντανό ανθρώπινο ποτάμι και μια ανεπανάληπτη για μας μέρα. Πέραν των χιλίων ξένων αντιπροσώπων, σε μια επιβεβαίωση της αλληλεγγύης προς τη σοσιαλιστική Κούβα, υποδεχτήκαμε την παρέλαση του ανθρώπινου κουβανέζικου χείμαρρου.

Συνθήματα αγάπης στους ηγέτες τους, συνθήματα της επανάστασης, μηνύματα ενότητας των εργαζομένων, διεθνούς αλληλεγγύης και στήριξης στη Βενεζουέλα, ήταν κυρίαρχα στην πορεία. Νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να περιγράψω με λόγια αυτό που ζήσαμε. Αυτό που είδαμε. Μια άλλη υπόσταση στην ανθρώπινη ύπαρξη. Μια απάντηση στα χιλιάδες «γιατί» μας. Μα, κυρίως, σεβασμός σε τούτη τη χώρα. Σε τούτη τη λαοθάλασσα που την 1η του Μάη έδωσε ακόμα ένα χαστούκι στους απανταχού βολεμένους και επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο Φιντέλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε διάφορες συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Rogelio Sierra, με τον ηγέτη των Συνδικάτων Ulises Guilarte και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Ινστιτούτο Έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Συνάντηση είχαμε και στα γραφεία της Κ.Ε. του Κ.Κ.Κ. με τον Jose Ramon Balaguer, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και του Κρατικού Συμβουλίου της χώρας.

Στις συναντήσεις ήταν ξεκάθαρα τα αισθήματα των συνομιλητών μας έναντι της Κύπρου και του ΑΚΕΛ. Η διαχρονική στήριξη στους αγώνες τους εκ μέρους μας εκφράστηκε με τις ευχαριστίες, την εκτίμηση και το σεβασμό τους έναντι της Κύπρου, του ΑΚΕΛ και του λαού μας.

Σε όλες τις συναντήσεις ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ ενημέρωσε για το Κυπριακό και την οικονομία και εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος και του λαού μας προς την Κούβα και το λαό της. Επανάλαβε επίσης και τη δική μας απαίτηση για άρση του παράνομου και εγκληματικού χρηματοπιστωτικού, οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 55 χρόνια.

Η Κούβα συνεχίζει καθημερινά τον αγώνα της.

Τον αγώνα για το σοσιαλισμό, που είναι η ελπίδα του κόσμου για ένα μέλλον χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση. Οι Κουβανοί δεν προσπαθούν να κρύψουν τις δυσκολίες, τα λάθη και τις αδυναμίες. Γνωρίζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα και συζητούν με κριτικό πνεύμα και στόχο την επίλυσή τους.

Οι ΗΠΑ παραμονεύουν χρόνια, όπως το αρπακτικό, την ώρα που θα κατασπαράξουν την Κούβα και την επανάσταση. Δεν παραμονεύουν μόνο, αλλά δυσκολεύουν όσο μπορούν την κατάσταση. Ακόμα και σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά τα κάποια θετικά βήματα βελτίωσης της συνεργασίας, ο αποκλεισμός παραμένει. Όπως παραμένουν και οι προσπάθειες επηρεασμού, κυρίως των νέων, και ανατροπής.

Μόνο σεβασμό μπορούμε να εκφράσουμε σε τούτο το λαό και στην Ιστορία του. Και ο σεβασμός επεκτείνεται και στους διαχρονικούς ηγέτες και καθοδηγητές. Από τον Χοσέ Μαρτί μέχρι τον Ραούλ Κάστρο.Για όλους όσοι γνωρίζουν την Κούβα και την ιστορία της δεν τους παραξενεύει το μόνιμο χαμόγελο και η ζωντάνια των ανθρώπων της.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι πολλά. Η φιλοσοφία και η αντιμετώπιση της ζωής είναι εντελώς διαφορετική. Και έχει εξήγηση:

Λαός μορφωμένος, αφού παρέχεται δωρεάν παιδεία, κόσμος που μπορεί να έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία, στον πολιτισμό και στη δημιουργία. Εκεί όπου η γυναίκα έχει ισάξια και πρωτοπόρα θέση σε όλους τους τομείς. Η στάση της επαναστατικής Κούβας εξοπλίζει με αξιοπρέπεια το λαό της.

HASTA LA VICTORIA! VENCEREMOS! VIVA LA REVOLUCION! Yo soy FIDEL!

Παντού στην Κούβα η σφραγίδα του επαναστάτη Φιντέλ, του Τσε και του Χοσέ Μαρτί.
Αυθεντικοί άνθρωποι σε αυθεντική χώρα, με αξιοπρέπεια, που σέβονται τον εαυτό τους. Και που δίνουν ελπίδα στους λαούς του πλανήτη φωνάζοντας καθημερινά πως ναι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός!

*Χρυστάλλα Αντωνίου-Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ

dialogos.com.cy

Advertisements