Η Κούβα αναπτύσσει φάρμακο για την καταπολέμηση του Alzheimer

alzheimer-medicamento.jpg

Στις προσπάθειές της να σταματήσει την πρόοδο του Alzheimer και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, η Κούβα ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών  με το φάρμακο NeuroEpo.

Το 100% αναπτυγμένο φάρμακο στα ιατρικά εργαστήρια της Κούβας, που συγκεκριμένα δημιουργήθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της χώρας (CIM), με έδρα την Αβάνα, έχει ήδη παρουσιάσει νευροπροστατευτικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια των πειραματικών φάσεων. Εν τω μεταξύ, η επίδρασή του στους ασθενείς παραμένει να διαπιστωθεί όταν το φάρμακο υποβληθεί για πρώτη φορά μέσω κλινικών μελετών σέ ασθενείς

Το NeuroEpo θα χορηγηθεί σε άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου και παρόλο που το φάρμακο δεν εμποδίζει ή δεν θεραπεύει το Alzheimer, αναμένεται με θετικά αποτελέσματα να καθυστερεί τη πρόοδο της κατάστασης, δεδομένης της επιτυχούς πειραματικής δοκιμής, σύμφωνα με το CIM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος του Alzheimer είναι μια ανίατη νευροεκφυλιστική ασθένεια και γι’αυτό η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εκφυλιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν οι Κουβανοί ερευνητές, υπάρχουν περίπου 160.000 πάσχοντες από Alzheimer στο νησί, μια ασθένεια η οποία αναμένεται να επηρεάσει το 2,7% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το 2040.

Το Alzheimer είναι σήμερα η έβδομη αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στη χώρα, σκοτώνοντας περίπου 10,2 άτομα για κάθε 100 άτομα.

Εν τω μεταξύ, η Κούβα αναμένεται να έχει τον ένατο γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο μέχρι το 2050, συνεπώς η σημασία της δημιουργίας μιας θεραπείας ικανής να βελτιώσει την ποιότητα ζωής είναι τεράστια.

granma via Sierra Maestra

Advertisements