Η εξέλιξη των Iθαγενών πληθυσμών της Λατινικής Αμερικής διεκόπη το 1492

images-11.jpg

Κάθε χρόνο η 12η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής #NadaQueCelebrar

Ημέρα Αντίστασης τών ιθαγενών, είναι επίσημη αργία γιορτάζεται στην Αργεντινή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Η οποία συμπίπτει με την Ημέρα του Κολόμβου ή Ημέρα του Κολόμβου γιορτάζεται σε άλλες χώρες της Αμερικής και της Ημέρα Εθνικού Κόμματος στην Ισπανία

Μία μέρα αφιερωμένη στους εξαφανισμένους ιθαγενενείς της Αμερικής, και όσα υπέστησαν από τους κατακτητές
Λέγεται ότι οι φωνές τους ακόμα αντηχούν στο αεράκι από στις παραλίες,στούς υγροβιότοπους των τροπικών δασών και τις υψηλότερες κορυφές των Άνδεων. Στην πραγματικότητα, όταν επισκέπτεστε τα αρχαία ερείπια του Μάτσου Πίτσου νομίζετε ότι ακούτε από τα τείχη , τον απαλό ψίθυρο τών Ινκας που θρηνούν για τη δυστυχία τους.

Μετά την άφιξη του Κολόμβου στο Νέο Κόσμο, άρχισε ευρωπαϊκή κυριαρχία τών εδαφών τους που δεν τελείωσε μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Αρχισε η κυριαρχία και η επιβολή των κυρίαρχων στα εδάφη της Αμερικής

Η εξέλιξη των λαών της Αμερικής διεκόπη το 1492. Η ομοιομορφία που επιβάλλεται από τους νικητές οδήγησε στην εξαφάνιση του κόσμου. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί μειώθηκαν ,ενώ τους ονόμασαν όλους Ινδιάνους

Όλοι στο ίδιο «σακί»: δούλοι, δουλοπάροικοι, αγρότες, ευγενείς και ακόμα και βασιλείς.

Οποιος δεν ήταν Ευρωπαίος , βαφτιζόταν Ινδιάνος η παγκοσμιοποίηση είχε ξεκινήσει στα Αμερικανικά εδάφη,τι και εάν οι αυτόχθονες είχαν δικό τους πολιτισμό τι εάν ήταν μουσικοί,γιατροί,αστρονόμοι,αρχιτέκτονες,ζωγράφοι,ιστορικοί,έμποροι ή αυτόχθονες φιλόσοφοι άρχισαν σιγά σιγά οι κατακτητές να τους εξαφανίζουν χάθηκαν από προσώπου γής

image001.jpg

Η σύγκρουση των δύο πολιτισμών ήταν τόσο βίαιη ,οι ιθαγενείς θα έπρεπε να υποβάλλονταν σε ταπεινωτική δουλεία ενώ νέες ασθένειες έκαναν την εμφάνιση τους προκαλώντας θανάτους στους ιθαγενείς πληθυσμούς η θνησιμότητα άγγιξε το 80%.
Ο ευρωπαϊκός αποικισμός της αμερικανικής ηπείρου άλλαξε για πάντα τη ζωή και τον πολιτισμό των ιθαγενών λαών. Από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα, οι γηγενείς πληθυσμοί ρημάζονταν από ασθένειες, εκτοπίσεις, τις πολεμικές διαμάχες και την υποδούλωσή τους από τους Ευρωπαίους.

Οι πρώτοι ιθαγενείς που ήρθαν σε επαφή με το Χριστόφορο Κολόμβο ήταν 200.000 μέλη της φυλής Αραουάκε. Υποδουλώθηκαν κι ο πολιτισμός τους είχε αφανιστεί μέχρι το 1650, ενώ μέχρι το 1550 διασώθηκαν μόνο 500 ιθαγενείς.

ceb1cf81cf87ceb5ceafcebf-cebbceaecf88ceb7cf82-361

Με τα αποικιακά ευρωπαϊκά ρεύματα εξαπλώθηκαν επιδημίες στους ιθαγενείς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν κανένα είδος ανοσίας.

Συνηθισμένες ασθένειες, όπως η ιλαρά κι η ανεμοβλογιά, αλλά και πιο επικίνδυνες, όπως η ευλογιά, αποδεικνύονταν φονικές για τους ιθαγενείς. Ορισμένοι ιστορικοί υπολογίζουν πως μέχρι και το 80% κάποιων γηγενών πληθυσμών πέθανε από ασθένειες που ήρθαν από την Ευρώπη.

Εν ολίγοις μια φρικτή τραγωδία εξαιτίας της κατάκτησης από τους Ισπανούς των εδαφών της Αμερικής

Ένα κεφάλαιο της ιστορίας που κάποιοι προσπαθούν να λησμονήσουν προβάλλοντας καί τιμώντας τον κατακτητή Κολόμβο απαξιώνοντας την ιστορία των ιθαγενών ,την θυσία των ιθαγενών .

Ημέρα μνήμης ,ημέρα πένθους δεν είναι γιορτή μέρα τιμής για τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα δύο αιώνες μετά την ανεξαρτησία το ζήτημα των αυτόχθονων πληθυσμών παραμένει άλυτο και αμφιλεγόμενο από κάποιους.

Οπως είχε γράψει ο Mario Vargas Llosa το πρόβλημα ξεκίνησε με τη κατάκτηση,αλλά δεν επιλύθηκε με την ανεξαρτησία,αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώνεται.

Αυτόχθονες πληθυσμοί εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ταλαιπωρούνται ,να υποφέρουν και να δέχονται ταπεινώσεις

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στη Βολιβία και στο Περού, ενώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα κράτη που υπήρξαν προηγουμένως ισπανικές αποικίες. Εξαιρέσεις αποτελούν η Κόστα Ρίκα, η Κούβα, το Πουέρτο Ρίκο, η Αργεντινή, η Δομινικανή Δημοκρατία κι η Ουρουγουάη.

Τη 12η Οκτώβρη οι ιθαγενείς δεν γιορτάζουν πενθούν και τιμούν τους προγόνους τους

Mkampouraki

Advertisements