Η CIA πλήρωσε Χιλιανή εφημερίδα για να δυσφημίσει τον Πρόεδρο Allende και να υποστηρίξει τη δικτατορία Pinochet.

Η CIA πλήρωσε μια μεγάλη Χιλιανή εφημερίδα για να δυσφημίσει τον Πρόεδρο Allende και να υποστηρίξει τη δικτατορία Pinochet.

el_mercurio.jpg_1718483346

Ο Agustin Edwards Eastman,  ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Χιλή ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα,  η «συντηρητική» εφημερίδα του   ήταν ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από τη CIA για την ανατροπή του προέδρου Salvador Allende με πραξικόπημα το 1973 και την εγκαθίδρυση  στρατιωτικής δικτατορίας

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας, ο Edwards και η συντηρητική του εφημερίδα Ελ Mercurio  ήταν αρωγοί στην προετοιμασία του πραξικοπήματος γιά την επιβολή  της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.

Ο Edwards συνεργάστηκε  με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, και ήταν ο μόνος από την Χιλή που συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Richard Helms, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Helms, ο Edwards εξέφρασε την υποστήριξή του στην παρέμβαση της Ουάσινγκτον στη Χιλή μέσω ενός πραξικοπήματος για να εμποδίσει τον Allende να πάρει την εξουσία. Παρείχε επίσης πληροφορίες  που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δυνατοτήτων μιας  πραξικοπηματικής επιχείρησης  από τό στρατό, του «timing for possible military action» καί τίς μελλοντικές σχέσεις της νέας δικτατορικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον

«Ο Agustin Edward αντιπροσωπεύει ό, τι δεν θέλουμε γι ‘αυτή τη χώρα: διαφθορά, λογοκρισία, βασανιστήρια, θάνατο, απογοητεύσεις και ψέματα».

Μετά τη συνάντηση του Κροίσου  με τον διευθυντή της CIA, ο Κίσινγκερ φρόντισε να κανονίσει μια μυστική συνάντηση μεταξύ του Edwards και του Προέδρου Richard Nixon στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με τα έγγραφα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η συνάντηση έγινε. Ο Έντουαρντ είχε δήλωσει σχετικά με το θέμα ότι δεν θυμάται να είχε ματαιωθεί η  συνάντηση του με τόν  Νίξον.

Ο Νίξον είχε καλέσει τους Κίσινγκερ και Χελμς και τους έδωσε εντολή να «σώσουν τη Χιλή» με στρατιωτικό πραξικόπημα

Ο Νίξον ενέκρινε κρυφή χρηματοδότηση της CIA ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τήν El Mercurio ώστε να καταστεί ένα κέντρο παραπληροφόρησης κατά της κυβέρνησης του Allende, αποκαλύπτουν τα αρχεία. Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η ομάδα έλαβε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 1971 και 1972 και συνέχισε να λαμβάνει χρήματα μέχρι τον Ιούνιο του 1974.

Ο Allende ανέλαβε καθήκοντα στις 4 Νοεμβρίου 1970.

 Η  CIA  είχε άλλωστε επαίνεσει τον ρόλο καί την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης του Edwards στη Χιλή διαδραματίζοντας  «σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος  της 11ης Σεπτεμβρίου 1973» ως μέρος ενός «προπαγανδιστικού έργου«.

Αρκετα έγγραφα  αποκαλύπτουν επίσης ότι μετά το θάνατο του Allende, η οικονομική βοήθεια  συνεχίστηκε έτσι ώστε η ομάδα μέσων ενημέρωσης El Mercurio να παρουσιάσει τη στρατιωτική χούντα που υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ «propaganda project» βοηθώντας τον Pinochet να εδραιώσει την εξουσία του.

Ο Edwards γιά τη χρηματοδότηση της El Mercurio από τη CIA  καί για τη συνάντησή του με τον Helms, είχε δηλώσει  πώς η συζήτηση έλαβε χώρα «λίγες μέρες μετά την εκλογή του Salvador Allende, πράγμα που μου έδωσε την ευκαιρία να σχολιάσω τις συνθήκες που επέτρεψαν  σε έναν κομμουνιστή πρόεδρο να κερδίσει την εξουσία  σε μια δημοκρατική χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν συζητήσαμε ένα πραξικόπημα ή κάτι τέτοιο ».

Όμως, τα έγγραφα αποδεικνύουν του τι ειπώθηκε ,ο  Edwards – καί  η μιντικακή του επιχείρηση  El Mercurio, ήταν καίριας σημασίας γιά τις ΗΠΑ ,ώστε  να διευκολυνθούν καί   να ανατρέψουν  έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο εγκαθιδρύοντας μια δικτατορία τρομοκρατώντας τό λαό της Χιλής για 17 χρόνια.

Μετάφραση :Mkampoyraki

telesurtv.net

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην σελίδα της cia  εδώ

Advertisements