Διαρκής αγώνας για πραγματικά δωρεάν παιδεία στη Χιλή

chile-education-protests-3

Ξανά στους δρόμους με την απαίτηση για πραγματικά δωρεάν παιδεία βγήκαν οι φοιτητές στη Χιλή, λίγο πριν η Βουλή συζητήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπατσελέτ. Σοβαρά επεισόδια στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις, με πετροπόλεμο από την πλευρά των διαδηλωτών και χρήση χημικών και αντλιών νερού από την πλευρά της αστυνομίας.

Χιλιάδες ήταν οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Χιλής.

Οι φοιτητές αξιώνουν να επιταχυνθεί η διαδικασία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και να εγκριθεί το ταχύτερο ο νόμος για τη δωρεάν παιδεία.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη υιοθετηθεί από την επιτροπή Εκπαίδευσης της Εθνοσυνέλευσης και πλέον θα πρέπει να εξεταστεί από την ολομέλεια και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Οι φοιτητές θεωρούν ότι οι προσπάθεις της προέδρου Μισέλ Μπτσελέτ για τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ανεπαρκείς, διότι δεν προσφέρουν σε αρκετούς στη Χιλή δωρεάν παιδεία.

Επίσης, διαμαρτύρονται διότι η κυβέρνηση επέλεξε να μη γίνει δημόσια διαβούλευση πριν καταρτίσει το νομοσχέδιο.

Αυτό που ζητούν είναι να αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης που είναι κατά κύριο λόγο ιδιωτική και ωφελεί τους γόνους των πλούσιων οικογενειών της ελίτ, σύστημα-κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Οι διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών εντείνονται συνεχώς από το 2014, που ανακοινώθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Μέρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που αποτελούσε από τις κεντρικές υποσχέσεις της Μπατσελέτ, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και περισσότεροι από 145.000 φοιτητές (σε σύνολο ενός εκατομμυρίου), που προέρχονται από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού άρχισαν το 2016 να φοιτούν δωρεάν στα πανεπιστήμια για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να αρχίσουν δωρεάν σπουδές άλλοι 200.000 φοιτητές.

Ωστόσο, οι φοιτητές φοβούνται ότι αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία, το νομοσχέδιο θα καταχωνιαστεί εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν μπροστά τον δεξιό πρώην πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, που έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι υποστηρικτής της δωρεάν παιδείας και υπόσχεται να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση της Μπατσελέτ.

Υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί, θα δημιουργήσει ένα σύστημα υποτροφιών και πιστώσεων για τους φτωχότερους φοιτητές.

efsyn

Advertisements