Αγκαλιά με τη διαφθορά η κυβέρνηση της Βραζιλίας

temer-brazil-630_0
Στη λίστα των υπόπτων το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Τέμερ | AP Photo/Eraldo Peres

Το σκάνδαλο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras συνταράσσει την πολιτική σκηνή της Βραζιλίας καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν έρευνες σε βάρος 108 πολιτικών, μεταξύ των οποίων οκτώ υπουργοί της κυβέρνησης Τέμερ, ο επιτελάρχης του προέδρου, ο δήμαρχος του Ρίο, δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές και τέσσερις πρώην πρόεδροι!

Τη λίστα κατήρτισε ο Έντισον Φακίν, δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου, και θα ερευνηθεί αν οι ύποπτοι ενέχονται στο τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς που διασπάθισε πάνω από δύο δισ. δολάρια από τα ταμεία της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου.

«Η προεδρία δεν σχολιάζει έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να ανακοινώσει το γραφείο Τύπου του προέδρου Τέμερ.

Tο ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου

Περίπου το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησης βρίσκονται στη λίστα, ανάμεσά τους κυβερνητικά στελέχη-κλειδιά, όπως ο Ελιζέου Πατζίλια, που βρίσκεται σε ένα αξίωμα αντίστοιχο του πρωθυπουργού στη Γαλλία.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Αλοΐζιο Νούνες, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, και ο υπουργός Γεωργίας Μπλάιρου Μάτζι, ο οποίος απασχόλησε τη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των σκανδάλου του αλλοιωμένου βοδινού.

Στη λίστα φιγουράρουν και οι πρόεδροι των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, καθώς και οι 29 από τους 81 γερουσιαστές και οι 40 από τους 513 βουλευτές.

Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010) ενέχεται σε διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Το ίδιο ισχύει για την άλλοτε προστατευομένη του και διάδοχό του στο αξίωμα Ντίλμα Ρουσέφ (2011-2016) -που καθαιρέθηκε πέρυσι από το Κογκρέσο που την έκρινε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα- και για τον Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου (1995-2002), του κεντρώου κόμματος PSDB.

Στο στόχαστρο είναι και ο Αέσιου Νέβες, επίσης μέλος του PSDB, ο οποίος ηττήθηκε το 2014 από τη Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά και πολλά ανώτατα στελέχη του κόμματος, όπως ο ισχυρός γερουσιαστής Χομέρου Ζούκα.

Πολυπλόκαμη έρευνα

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας ζήτησε να αρχίσουν 83 έρευνες σε βάρος υπουργών και κοινοβουλευτικών που έχουν ασυλία και δεν μπορούν να δικαστούν παρά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το αίτημα βασιζόταν στις ομολογίες 77 πρώην στελεχών της εταιρείας Οντεμπρέχτ, κολοσσού του τομέα των κατασκευών, κατόπιν συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν με τις δικαστικές αρχές με αντάλλαγμα μειωμένες ποινές.

Η πολυπλόκαμη έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras, που άρχισε το 2014, αποκάλυψε ότι ο όμιλος Οντεμπρέχτ βρισκόταν στην «καρδιά» του συστήματος δωροδοκιών που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη χειραγώγηση της αγοράς και την εξασφάλιση δημόσιων συμβάσεων.

Σε αντάλλαγμα δίνονταν προμήθειες στα μαύρα ταμεία πολιτικών κομμάτων και ισχυρών πολιτικών.

efsyn

Advertisements