Εκπαιδευτικό κέντρο ρομποτικής χειρουργικής άνοιξε στην Κούβα

cuba_doctors.jpg_1718483346

Το άνοιγμα στην Κούβα ενός επαγγελματικού κέντρου εκπαίδευσης για τη χρήση της ρομποτικής στην ιατρική περίθαλψη είναι μεγάλη είδηση, λαμβάνοντας υπόψη τον εγκληματικό οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στην χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο για το νησί να αποκτήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.
Ο Δρ. Julián Francisco Ruiz Torres, διευθυντής του Εθνικού Χειρουργικού Κέντρου Luis de la Puente Uceda, που βρίσκεται στην Αβάνα, επισημαίνει ότι για πολλά χρόνια το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας προσπαθεί να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη ρομποτική χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς το είδος των μηχανημάτων αυτών παράγονται μόνο από μια αμερικανική εταιρεία, της οποίας απαγορεύεται η πώληση των προϊόντων της στη χώρα.

«Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους», εξηγεί ο γιατρός, «έχουμε όλους τους οικονομικούς πόρους και την υποστήριξη της κυβέρνησής μας για την απόκτηση του εξοπλισμού, αλλά οι προσπάθειές μας είναι μάταιες».

Σύμφωνα με τον Δρ. Ruiz, η Κούβα είναι σε θέση να ξεκινήσει την άσκηση ρομποτικής χειρουργικής ακριβώς τη στιγμή που η χώρα θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην ελάχιστη χειρουργική επέμβαση, πέραν του ότι έχει κορυφαία κέντρα, χειρουργούς και ιατρούς με προσόντα σε αυτή την πρακτική. «

Τα πάντα εξαρτώνται από τη μόνη βιομηχανία που κατασκευάζει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνώντας να το πουλήσει σε μας», τόνισε.

Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο άνοιξε τις πόρτες του στις 27 Μαρτίου και βρίσκεται στο Νοσοκομείο Luis de la Puente Uceda, στο δήμο Αβάνα Diez de Octubre. Σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες που εργάζονται σε περίπου 120 υπηρεσίες ελάχιστης χειρουργικής επέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και σε όσους παρακολουθούν πρακτική άσκηση και μεταπτυχιακά προγράμματα στην Κούβα.
«Το Ιατρικό κέντρο μας», εξηγεί ο καθηγητής, «έλαβε μια μεγάλη επένδυση από την κυβέρνηση για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των τομέων διαβούλευσης και νοσηλείας. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη άνεση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την αύξηση στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων υγείας».
Η Κούβα έχει αποκτήσει κύρος μέσα από χρόνια εμπειρίας στην παροχή δωρεάν, ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο του δικού της πληθυσμού, μια προσπάθεια που αξίζει χειροκρότημα.
Με πληροφορίες από: granma.cu
Advertisements