Τρίτη δολοφονία δημοσιογράφου σε ένα μήνα

la-jornada

Δημοσιογράφος που κάλυπτε θέματα σχετικά με τη διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα δολοφονήθηκε στο Μεξικό, μπροστά στα μάτια του παιδιού της. Είναι η τρίτη δολοφονία δημοσιογράφου στη χώρα μέσα στον Μάρτιο, μία από τις χώρες που χαρακτηρίζονται από τις πιο επικίνδυνες για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού.

Η 54χρονη Μιροσλάβα Μπριτς Βελδουσέα, που καταγόταν από την Τσιουάουα, εργαζόταν για τις εφημερίδες La Jornada de Mexico (ανταποκρίτρια) και Norte de Juarez, δολοφονήθηκε δεχόμενη οκτώ πυροβολισμού μέσα στο αυτοκίνητό της, έξω από το γκαράζ του σπιτιού της, λίγο πριν από τις 7 το πρωί της Πέμπτης, ενώ ετοιμαζόταν να πάει το ένα από τα τρία παιδιά της στο σχολείο.

Στο σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press βρέθηκε σημείωμα, στο οποίο έγραφε: «Αυτό παθαίνει όποιος είναι φλύαρος».

Οι δράστες της επίθεσης -σύμφωνα με την αστυνομία ήταν περισσότεροι από ένας- διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο και αναζητούνται.

mexico-periodistas-matados
Μηνύματα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ρικάρδο Μονλουί Καμπρέρα στο Μεξικό: «Ο Τύπος δεν δολοφονείται», γράφει ένα εξ αυτών | AP Photo/Felix Marquez

Η δημοσιογράφος κάλυπτε καθ’ όλη τη σταδιοδρομία της θέματα σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία ναρκωτικών και τη διαφθορά.

Σε ένα από τα τελευταία της άρθρα καταπιανόταν με τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ηγέτες μιας συμμορίας που συνδέεται με το καρτέλ της Χουάρες.

Πρόκειται για την τρίτη δολοφονία λειτουργών του Τύπου στο Μεξικό από τις αρχές Μαρτίου.

Μόλις την Κυριακή 19 Μαρτίου δολοφονήθηκε ο Ρικάρδο Μονλουί Καμπρέρα, ενώ έβγαινε από εστιατόριο, μαζί με τη γυναίκα του και τον γιο του, στην Πολιτεία Βερακρούς. Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο δημοσιογράφος Σεσίλιο Πινέδα, δολοφονήθηκε στην Πολιτεία Γκερέρο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) έχει χαρακτηρίσει το Μεξικό την πιο επικίνδυνη χώρα για τους λειτουργούς του Τύπου στη Λατινική Αμερική, δεδομένου ότι μεταξύ του 2000 και του 2016 έχουν δολοφονηθεί 99 δημοσιογράφοι.

efsyn.gr

Advertisements