Σε απεργία πείνας φυλακισμένοι αντάρτες της FARC

Περίπου 100 φυλακισμένα μέλη της ανταρτικής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προχώρησαν σε επ’ αόριστον απεργία πείνας, με αίτημα να τους δοθεί αμνηστία στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψαν με την κυβέρνηση στις 24 Νοεμβρίου.

farc-logo

Μετά την επικύρωση της νέας συμφωνίας, που υπεγράφη μετά την απόρριψη της πρώτης σε δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο χώρας ενέκρινε τον Δεκέμβριο νόμο που προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας ή χάριτος σε μέλη των FARC που κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα.

Στο κείμενό τους οι ανατάρτες υπογραμμίζουν πως στη φυλακή Σαν Ισίδρο στο Ποπαγιάν, όπου κρατούνται, οι ιατρικές υπηρεσίες είναι επικίνδυνα ελλιπείς καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε ειδικευμένοι γιατροί.

Απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος και ζητώντας να πάψει να «καθυστερεί (…) την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και να φροντίσει «ο νόμος περί αμνηστίας να γίνει πραγματικότητα».

Πριν λίγο καιρό οι FARC ζητούν από τον Κολομβιανό πρόεδρο να αντιδράσει και απέναντι στις δολοφονίες 4.000 μελών της Πατριωτικής Ενωσης, του αριστερού πολιτικού κινήματος που γεννήθηκε με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τη δεκαετία του ‘80 επί προέδρου Μπετανκούρ

Δολοφονία ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Προχθές ακόμη ένας ένα μέλος της Ένωσης δολοφονήθηκε στη νοτιοδυτική Κολομβία, όπου οι φόνοι ακτιβιστών είναι αλλεπάλληλοι τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για έναν ιθαγενή υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συντονιστής ασφαλείας της κωμόπολης Λος Άνδρες και γεωργός στην προστατευόμενη περιοχή των ιθαγενών Λόπες Αδέντρο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει τη δολοφονία του κοινωνικού ηγέτη και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έδερ Κουέτια Κόντα και απαιτεί από τις αρχές να εξιχνιάσουν αυτό το έγκλημα και να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

Ο Κόντα δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρο, ο οποίος τον πυροβόλησε πριν διαφύγει με μοτοσικλέτα, ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, επικαλούμενος πληροφορίες του τοπικού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νοτιοδυτικής Κολομβίας.

Στον ιστότοπό της, η ΜΚΟ ανέφερε ότι το θύμα έφερε «δύο τραύματα από σφαίρες περιστρόφου διαμετρήματος 0,38 στον δεξιό κρόταφο (…) τα οποία προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατό του».

Σε μια επιστολή της προς τις αρχές και τον Σάντος, η οργάνωση επέρριψε την ευθύνη για τη νέα δολοφονία σε «μέλη παράνομων ένοπλων ομάδων» που δρουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του εκείνος υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το κράτος θα προστατεύσει τους ακτιβιστές και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους «μισαλλόδοξους» και τους «εγκληματίες».

efsyn

Advertisements