23 Ιανουαριου 1958: Tο τέλος της δικτατορίας του Marcos Evangelista Pérez Jiménez στη Βενεζουέλα

perez.jpg

Στις 23 Ιανουαρίου του 1958 οι Βενεζουελάνοι γιορτάζουν την πτώση του, Marcos Evangelista Pérez Jiménez όμως, ο πληθυσμός έδειξε δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός του κυβερνητικού σχήματος οι ηγέτες των κοινωνικών και φοιτητικών κινημάτων στις 23 Ιανουαρίου του 1958, ένα κίνημα πολιτών/στρατιωτικών ανέτρεψε οριστικά τη δικτατορία του Marcos Evangelista Pérez Jiménez, ο οποίος κυβερνούσε τη Βενεζουέλα από το 1952.

Ο Marcos Evangelista Pérez Jiménez θριάμβευσε στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1957, ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους μια λαϊκή εξέγερση προκάλεσε μια μεγάλη κρίση της στρατιωτικής και κοινωνικής ηγεσίας, η οποία με τη σειρά της αμφισβήτησε την εξουσία του προέδρου.

Το επαναστατικό κίνημα συγκροτήθηκε από μια Junta Patrióti (Πατριωτικό Συμβούλιο) που αποτελούταν από τομείς των ενόπλων δυνάμεων, φοιτητές, διανοούμενους και την εργατική τάξη της χώρας, της οποίας το παράδειγμα θάρρους και αξιοπρέπειας ενίσχυσε τον αγώνα αντίστασης για την ελευθερία.

Αργότερα ιδρύθηκε ένα Συμβούλιο Προσωρινής Κυβέρνησης, το οποίο αντικατέστησε το ανατρεπόμενο καθεστώς, το οποίο αποτελούταν από τον ναύαρχο Wolfgang Larrazabal ως Πρόεδρο και τους συνταγματάρχες Carlos Luis Araque, Pedro José Queve, Roberto Casanova και Abel Romero  Villate.

των, παρά τη συμβολή τους στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Επίσης ενόχλησε και η παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Roberto Casanova και του Abel Romero Villate, αναγνωρισμένων μελών της κυβέρνησης που ανετράπη, και οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Ο Marcos Evangelista Pérez Jiménez εγκατέλειψε τη χώρα τα ξημερώματα της 23ης Ιανουαρίου, με την «Ιερή Αγελάδα» (Vaca Sagrada), το προεδρικό αεροπλάνο, με προορισμό το Santo Domingo της Δομινικανής Δημοκρατίας, στη συνέχεια κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολούθως στην Ισπανία, όπου και πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 2001.

Chavez-vive

Advertisements