1η Γενάρη 1994: Ο Στρατός της Εθνικης Απελευθέρωσης των Ζαπατίστας παίρνει τα όπλα στην πολιτεία Chiapas

Ο Στρατός της Εθνικής Απελευθέρωσης των Ζαπατίστας (EZLN) αναδύθηκε μέσα από τις τάξεις των φτωχών ιθαγενών στην πολιτεία Chiapas, στο Μεξικό, πριν από 24 χρόνια.

c07dimywgaajtlf

Την 1η Ιανουαρίου 1994 η ένοπλη ομάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης και του Ομοσπονδιακού Στρατού, απόφαση των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών των Ζαπατίστας πριν από 50 εβδομάδες.

Μετά από 12 ημέρες αιματηρών μαχών και τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε η Κυβέρνηση του Μεξικού, και που ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου 1994, η ένοπλη εξέγερση εξελίχθηκε, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε μια σειρά από συναντήσεις και διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες της ένοπλης ομάδας.

Από την αρχή της εξέγερσης, ο επαναστάτης Υποδιοικητής Μάρκος, στρατιωτικός ηγέτης του EZLN, έγινε ο εκπρόσωπος του κινήματος, καθώς και το σύμβολό της. Το ύφος του στις διάφορες ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου, το μαύρο χιούμορ και η ειρωνεία του, κέρδισαν πολλούς οπαδούς και τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στις 9 Φεβρουαρίου 1995 ο τότε Πρόεδρος Ernesto Zedillo αναγνώρισε ως ηγέτη των Ζαπατίστας, τον Rafael Sebastian Guillen Vicente, γεγονός για το οποίο, ο Μάρκος, πιστός στο ειρωνικό του ύφος, τον χλεύασε.

Η κατάσταση της κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής περιθωριοποίησης, που υπέστησαν οι αυτόχθονες λαοί Ινδιάνων στην πολιτεία Chiapas ήταν ο βασικός παράγοντας για την ένοπλη εξέγερση τους. Η απόφαση τους να πολεμήσουν έγινε μετά από σοβαρή σκέψη πάνω στον αποκλίνοντα συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Ζαπατίστας και των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, οι Ζαπατίστας και ο Υποδιοικητής Μάρκος βρίσκονται ακόμα βαθιά μέσα στη Ζούγκλα Λακαντόνα, στην παρανομία. Η κήρυξη του πολέμου παραμένει σε ισχύ και οι αυτόχθονες κοινότητες που πήραν τα όπλα παραμένουν σε συνθήκες φτώχειας, όπως εκείνες της 1ης Ιανουαρίου του 1994.

Chavez-vive

Advertisements