Πρώην ναζί βοήθησε τον Πινοσέτ στην επιχέιρηση «Κόνδωρ»

Μια απόρρητη αναφορά της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων των ΗΠΑ από το 1979 αποκαλύπτει πως ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ είχε την βοήθεια πρώην ναζί στην υποστήριξη και οργάνωση των δραστηριοτήτων του στα πλαίσια της Επιχείρησης Κόνδωρ.

pinochet_and_kissinger-jpg_1718483346

Η αναφορά που δημοσιοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση Ομπάμα, περιγράφει το εκτεταμένο δίκτυο συνδέσμων μεταξύ της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας της Χιλής, DINA, και μιας “αποικίας” ναζί στην νότια Χιλή, η οποία βοήθησε στη δημιουργία και λειτουργία της θανάσιμης πολυκρατικής Επιχείρησης Κόνδωρ, σχεδιασμένη να καταστρέψει κάθε αντίσταση ενάντια στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ δεξιά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

Η αναφορά υπογραμίζει ότι η Διεύθυνση Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χιλής (DINA), η οποία δημιουργήθηκε το 1974 για να εξολοθρεύσει την αριστερή αντίσταση στην δικτατορία του Πινοσέτ στον οποίο αναφερόταν απευθείας, διατηρούσε “στενό σύνδεσμο με την αποικία Γερμανών Ναζί στην Λα Ντιγνιδάδ στη Νότια Χιλή αλλά και λειτουργούσε κέντρο βασανιστηρίων στην ναζιστική βάση. Η ναζιστική βάση ή “Η Αποικία” σύμφωνα με την έκθεση, δημιουργήθηκε στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου από πρώην ναζί και ήτταν “πλήρως αυτόνομη”. Το προσωπικό της που αποτελούνταν από πρώην αξιωματικούς της Γκεστάπο και των SS, σύμφωνα με την έκθεση, έδωσαν στα στελέχη της DINA “οδηγίες για τεχνικές βασανιστηρίων και πήραν και οι ίδιοι μέρος στην εφαρμογή τους”.

Η έκθεση αναφέρει επιπλέον πως η ανάπτυξη του εκτεταμένου δικτύου δολοφόνων της Επιχείρησης Κόνδωρ από την DINA έγινε με “την χρήση των ντόπιων και διεθνών επαφών της Αποικίας” και πως “η ηγεσία της Αποικίας διατηρεί καλές σχέσεις με τους χιλιανούς στρατιωτικούς, ιδιαίτερα με τους αξιωματικούς της Χιλιανής Αεροπορίας, που έχουν στενή επαφή με τους πρώην πιλότους της Λούφτβαφε στην Αποικία”

Η έκθεση, που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ που εκείνη την περίοδο περιελάμβανε τον νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν και είχε ως επικεφαλής τον Φ. Τσέρτς, (που συνέταξε αργότερα την αναφορά της επιτροπής Τσέρτς που περιείχε λεπτομέρειες για το σχέδιο διεθνών δολοφονιών των ίδιων των ΗΠΑ), έδειχνε το ευρύ πεδίο δράσης της Επιχείρησης Κόνδωρ. Με έδρα την Χιλή και δημιουργημένη από τον πρώην διοικητή της DINA και στενό φίλο του Πινοσέτ, Μανουέλ Κοντρέρας η Επιχείρηση Κόνδωρ περιγράφετε σαν “κοινοπραξία” των μυστικών υπηρεσιών, των στηριζόμενων από τις ΗΠΑ δικτατοριών, σε Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

operation_condor.jpg_433997743.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρεται πως ο Κοντρέρας δήλωνε πως πράκτορες της Επιχείρησης Κόνδωρας λειτουργούσαν “σε όλες τις πρεσβείες της Χιλής στο εξωτερικό” με σκοπό “να χτυπήσουν τους εχθρούς της Χιλής σ’ αυτές τι χώρες”. Ακόμη αναφέρετε η δήλωση του Κοντρέρας “Θα φτάσουμε ακόμη και στην Αυστραλία αν χρειαστεί για να πιάσουμε τους εχθρούς μας”. Ο Κοντρέρας, πρώην έμμισθος υπάλληλος της CIA, πέθανε το 2015 εκτίοντας ποινή 500 ετών για τα εγκλήματά του. Ο πρώτος του  ήταν οι ίδιες οι ΗΠΑ, χωρίς να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες για την ανάμιξη των ΗΠΑ, η έκθεση παραδέχεται πως πριν την οργάνωση της Επιχείρησης Κόνδωρ, ο Κοντρέρας πήγε στις ΗΠΑ ζητώντας βοήθεια για την οργάνωση του πρώιμου δικτύου πληροφοριών της DINA.

Αναφέρετε ακόμα η απόπειρα δημιουργία “σταθμού” του δικτύου του Κόνδωρ στο Μαϊάμι, αλλά όταν το ανακάλυψαν Αμερικάνοι πράκτορες ζήτησαν να εκδοθεί επίσημη διπλωματική άρνηση, αντίθετα ο υπουργός εξωτερικών Χ. Κίσινγκερ, προτίμησε την απευθείας ενημέρωση των επικεφαλής της επιχείρησης πως οι ΗΠΑ “δεν ενέκριναν” την δημιουργία σταθμού στο Μαϊάμι.

Η έκθεση, αν και ισχυρίζεται πως ο σταθμός στο Μαϊάμι δεν έγινε ποτέ, ωστόσο περιγράφει με λεπτομέρειες την “τρίτη φάση” του εκτελεστικού σχεδίου που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε στην οργάνωση της δολοφονίας του πρώην πρέσβη της Χιλής στις ΗΠΑ και βασικού αντιπάλου του καθεστώτος, Ορλάντο Λεταλιέ το 1976 στην Ουάσινγκτον. Αφήνεται να εννοηθεί πως αντίστοιχο σχέδιο είχε καταστρωθεί με στόχο τον Κάρλος σε Γαλλία και Πορτογαλία αλλά μετά από αντιρρήσεις Ευρωπαίων διπλωματών ανακλήθηκε.

Σύμφωνα με τα Αρχεία Εθνικής Ασφάλειας, ένα ανεξάρτητο μη κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο και βιβλιοθήκη, στην Ουάσινγκτον εκατοντάδες έγγραφα για την Επιχείρηση Κόνδωρ θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Η δράση του δικτύου της DINA και της Επιχείρησης Κόνδωρ υπολογίζεται ότι οδήγησαν στο θάνατο και την εξαφάνιση περισσότερον από 50000 ανθρώπων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική στη διάρκεια των δεκαετιών του ‘70 και του ‘80.

telesurtv.net

*Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας γιά το Solidaridad_Griega

Advertisements