Οι Sioux αντιστέκονται σε κατασκευή πετρελαιοαγωγού

Ταραχές επικρατούν τους τελευταίους μήνες στο Standing Rock των ΗΠΑ, μεταξύ ιθαγενών Αμερικανών της φυλής Sioux και των δυνάμεων ασφαλείας.

nodapl.jpg

Ο λόγος είναι η κατασκευή ενός γιγαντιαίου πετρελαιοαγωγού 1142 μιλίων που θα μεταφέρει καθημερινά 470.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Ο DAPL, όπως ονομάζεται (από τα αρχικά της εταιρίας Dakota Access Pipeline) έχει πάρει από τους ιθαγενείς το προσωνύμιο «Μαύρο Φίδι».

Ο αγωγός σε όλη του την διαδρομή θα είναι αφύλακτος και σε αυτό το χρονικό σημείο ετοιμάζεται να «βουτήξει» στον ποταμό Μιζούρι. Σημειωτέων ο ποταμός είναι πηγή πόσιμου νερού όχι μόνο για τους ιθαγενείς αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους τριών πολιτειών.

Οι ιθαγενείς αντιστέκονται και αναφέρουν ότι η κατασκευή του ήδη έχει καταστρέψει κομμάτια από την γη τους, ενώ οι μέχρι τώρα διαρροές αριθμούνται στις 272 προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην κτηνοτροφία, στην γεωργία αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Μαύρο Φίδι» περνά μέσα από τέσσερις πολιτείες παρέα με στρατό και εθνοφρουρά ώστε οι όποιες αντιστάσεις να καταστέλλονται εν τη σκέψει και μόνο. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι ο αρχικός σχεδιασμός του αγωγού δεν ήταν να περνά μέσα από την φυλή των Sioux, αλλά σε κοντινή απόσταση από την πόλη Bismark, όπου οι κάτοικοι μέσω ελεγκτικών μηχανισμών που γνωμοδότησαν ότι υπάρχει κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, απέτρεψαν την κατασκευή του. Έτσι ο αγωγός «έστριψε» προς τους 8.500 Sioux (Σιού), όπου ο υδροφόρος ορίζοντας τους είναι μάλλον… διαφορετικός και σίγουρα δευτερεύουσας σημασίας.

Η περιοχή τον τελευταίο καιρό είναι σημείο διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων από τους κατοίκους αλλά και αλληλέγγυους που πυρπολούν μηχανήματα της εταιρείας και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας προσπαθώντας να διώξουν το «Μαύρο Φίδι».

anarchypress

ΚΟΥΒΑ Αλληλεγγύη με τους εξεγερμένους στην Β. Ντακότα

Αυτη είναι πραγματική και εμπρακτη διεθνιστικη αλληλεγγύη!

γιατροί εκπαιδευμένοι στην Κούβα είναι καθ ‘ οδόν προς τo Στάντινγκ Ροκ για να βοηθήσουν τους προστάτες του νερου
* Από την περασμένη άνοιξη εκατοντάδες ιθαγενείς και μη έχουν κατασκηνώσει στο Στάντινγκ Ροκ της Βόρειας Ντακότα κάνοντας συνελεύσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού DAPL.

O DAPL είναι ένας υπό κατασκευή αγωγός πετρελαίου έκτασης 1.100 μιλίων όπου θα περνάει κάτω από τον ποταμό Missouri, θέτοντας σε κίνδυνο την μόνη πηγή πόσιμου νερού για το Στάντινγκ Ροκ.

This is true solidarity! Cuba-trained doctors are on their way to Standing Rock to help water protectors.

Advertisements