Eκτελεστική Cepal-Η Βενεζουέλα δέν βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση

 

αρχείο λήψης (34).jpg

H Βενεζουέλα δεν αντιμετωπίζει μιαν ανθρωπιστική κρίση και καταβάλλει προσπάθειες ώστε η οικονομία της, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα έσοδα του πετρελαίου, να διαφοροποιήσει τα έσοδα της, ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Sputnik Novosti, η εκτελεστική γραμματέας της CEPAL (Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική), Alicia Bárcena.

Η χώρα δε βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, σίγουρα όχι, πρέπει να είμαστε σαφείς σε αυτό.

Υπάρχει έλλειψη ορισμένων προϊόντων και πολιτική ένταση, αλλά η Βενεζουέλα διαθέτει ακόμα πολλά στοιχεία ώστε να είναι μια ζωντανή και οικονομικά ακμάζουσα χώρα και καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου της», τόνισε η Barcena, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με την ευκαιρία της 13ης Περιφερειακής Διάσκεψης για τη Γυναίκα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η εκτελεστική γραμματέας της CEPAL τόνισε επίσης στο Πρακτορείο Sputnik ότι υπήρξαν πολυάριθμες κοινωνικές πρόοδοι στη Βενεζουέλα και «δεν μπορείτε να αγνοήσετε πόσους ανθρώπους έβγαλαν από τη φτώχεια».
Από τον Οκτώβριο του 2014 η τιμή του πετρελαίου άρχισε να πέφτει, με αποτέλεσμα απώλειες για την οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία δεν περίμενε αυτή την έκβαση, όμως, η CEPAL εκτιμά μια καλύτερη ανάπτυξη για το επόμενο έτος.
Η Βενεζουέλα σε ανάκαμψη

Η Γραμματέας διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, έχει κάνει μια «μεγάλη προσπάθεια» να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου και να μη συνεχίσουν να πέφτουν και «αυτό αποτελεί μια θετική δράση».
«Η Βενεζουέλα τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το χρέος της, με τις διεθνείς πληρωμές της, και, ως εκ τούτου, δεν έχει υποπέσει σε χρεωκοπία, συνεχίζει να λαμβάνει χρηματοδότηση και πιστώσεις, ίσως με υψηλό κόστος, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει», ανέφερε η υψηλή εκπρόσωπος της CEPAL.

«Η Βενεζουέλα χρειάζεται να αναλάβει δράση όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, διότι αυτό καταστρέφει την οικονομίας της (γιατί) υπάρχουν κάποιες επιδοτούμενες τιμές και άλλες όχι…. Επίσης, πραγματοποιεί και άλλες ενδιαφέρουσες κινήσεις, όπως, αντί της επιδότησης των προϊόντων, υποστηρίζει τις πιο φτωχές οικογένειες, τους υποστηρίζει ως ανθρώπους, και όχι τόσο πολύ ως προϊόντα γιατί έχει αυτό έχει στρεβλώσει λίγο την αγορά», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

Η σημασία των περιφερειακών μηχανισμών

Από την άλλη πλευρά, η Bárcena σημείωσε επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες που αποτελούν τη Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) δηλαδή η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και η Αργεντινή, έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν και πάλι το διαπεριφερειακό εμπόριο, προκειμένου να «επιστρέψουν σε θέματα διευκόλυνσης των συναλλαγών που σχετίζονται με τα τελωνεία και τις βασικές υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές».
«Υπάρχει η θέληση να γίνει εκκίνηση των ενδοπεριφερειακών μηχανισμών», είπε η Bárcena.

Εσωτερική κατάσταση

Όσο για την εθνική πολιτική κατάσταση, η Bárcena υποστήριξε τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάλεσε σε συμμόρφωση με τις συνταγματικές αρχές της Δημοκρατίας και την προβολή των δράσεων της Ειρήνης και του Διαλόγου καθώς τόσο η Εκτελεστική όσο και η Νομοθετική Εξουσία εξελέγησαν δημοκρατικά.

Η 13η Περιφερειακή Διάσκεψη για τις Γυναίκες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, διήρκησε μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, στο Μοντεβιδέο. Στη συνεδρίαση αυτή συνευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων της περιοχής, δημόσιοι λειτουργοί και οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με το ρόλο της γυναίκας και τα οικουμενικά δικαιώματά της.

Πηγή: aporrea.org

chavezvive

Advertisements