Συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Carlos Fonseca Amador

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Carlos Fonseca Amador,ιδρυτή του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN).

14915370_1849122058708316_2798591525364639246_n.jpg

1961, 23 Ιουλίου: Δύο χρόνια μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, μια ομάδα αντικαθεστωτικών φοιτητών, με επικεφαλής τον Κάρλος Φονσέκα Αμαδόρ, σε συνεργασία με τον παλιό συμπολεμιστή του Σαντίνο, Σάντος Λόπες, ιδρύουν το Σαντινιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN).

Αρχίζει ο ένοπλος αγώνας, ο οποίος την επόμενη πενταετία περνάει από διάφορες φάσεις έξαρσης αλλά και ηττών και αναδιπλώσεων.

Βασικός ιδρυτής του κινήματος ήταν ο Κάρλος Φονσέκα Αμαδόρ που σκοτώθηκε σε μάχη το 1976.

Οι Σαντινίστας πήραν το όνομα τους από τον Αουγκούστο Σέσαρ Σαντίνο. Ο Σαντίνο δολοφονήθηκε το 1934 με εντολή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αναστάζιο Τάτσο Σομόζα ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε την εξουσία.

Το 1979 το καθεστώς Σομόζα ( είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ ) κατέρρευσε και οι Σαντινίστας, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Ορτέγκα ανέλαβαν την εξουσία.

Ο Σαντίνο δολοφονήθηκε το 1934 με εντολή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αναστάζιο Τάτσο Σομόζα ο οποίος στη συνέχεια κατέλαβε την εξουσία για είκοσι χρόνια. Οι Σαντινίστας στόχευαν στην ανατροπή του διδακτορικού καθεστώτος Σομόζα που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, στον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη της Νικαράγουα.

Το 1979 το καθεστώς Σομόζα κατέρρευσε. Στις 19 Ιουλίου του 1979 οι Σαντινίστας ανέλαβαν την εξουσία στη Νικαράγουα με επικεφαλής τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Οι Σαντινίστας υποστήριζαν τη δημιουργία λαικής κυβέρνησης και προσδιόριζαν το κίνημά τους ως «αντι-ιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό και λαικό». Πραγματοποίησαν σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία και τον αγροτικό τομέα.

Οι Σαντινίστας ισχυρίζονταν πως επρόκειτο για επέμβαση των ΗΠΑ που στόχευε στην ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Στα χρόνια που ακολούθησαν εμφανίστηκαν αντεπαναστατικά κινήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονταν με πρώην μέλη της Εθνικής Φρουράς.

Οι ΗΠΑ που επιδίωκαν την ανατροπή του καθεστώτος των Σαντινίστας, χρηματοδοτούσαν αυτά τα αντεπαναστατικά κινήματα που είχαν πλέον αναπτύξει ένοπλη δράση.

Μετά από χρόνια εμφύλιου πολέμου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έκλεισαν τελικά πολιτική συμφωνία το 1989. Το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης χρονιάς ήταν αναπάντεχο καθώς οι Σαντινίστας έχασαν την εξουσία στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 από το κεντροδεξιό κόμμα της Βιολέτα Τσαμόρο.

Ακολούθησαν πολιτικές δολοφονίες και ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στους πρώην αντεπαναστάτες και τους Σαντινίστας.

**************

Advertisements