Τα ΜΜΕ εσκεμμένα παραλείπουν σημαντικές πληροφορίες για να δαιμονοποιήσουν τη Βενεζουέλα

Η ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της Βενεζουέλας ότι δεν θα πρόχωρήσει σε δημοψήφισμα ( στμ για την αποπομπή του Μαδούρο) προκάλεσε ένα ακόμη κύμα επικριτικών άρθρων και σχολίων σε όλο τον αγγλόφωνο τύπο, παρουσιάζοντας την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως «αυταρχικής» ή ακόμη και ως «δικτατορίας».

Είναι ένα παλιό κι κουραστικό πλέον τροπάρι που οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοαμερικάνικη αυτή χώρα ακούν συνεχώς στη διάρκεια των 18 χρόνων της Μπολιβαριανής επανάστασης.

Τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα έχουν πλήρη επίγνωση ότι αν ήταν ειλικρινή και έντιμα στις αναφορές τους για τη Βενεζουέλα, η αφήγηση πως η χώρα δεν είναι δημοκρατία θα κατέρρεε υπό το βάρος της υποκρισίας της.

Τα ιδιωτικά αυτά μέσα συνεχώς και εσκεμμένα παραλείπουν σημαντικές πληροφορίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Πολλά μέσα, όπως το ABC News, δεν έκαναν καμιά αναφορά ότι η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνική Συνέλευση αυτή τη στιγμή δεν συμμορφώνεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα οι πράξεις της να μην έχουν καμιά νομική υπόσταση.

Η δεξιά ηγεσία επέμενε στην ορκωμοσία τριών βουλευτών παρά το γεγονός πως η εκλογή τους αμφισβητείται για σοβαρές εκλογικές παρατυπίες και απάτες. Αρχικά αναγνωρίζοντας την de facto αρμοδιότητα η ηγεσία του κοινοβουλίου δέχτηκε την απόφαση του δικαστηρίου και απέσυρε τους τρεις βουλευτές για να αλλάξει στάση και να τους ορκίσει αργότερα.

Ακόμα και μέσα που αναφέρουν την περιφρόνηση της απόφασης του δικαστηρίου από το Κοινοβούλιο, όπως το Al Jazeera, το κάνουν συμπληρώνοντας πως και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακυρώσει νόμους της Βουλής.

Αυτό που δεν αναφέρουν είναι ότι κάποιοι από τους νόμους αυτούς είναι σε τόση αντίθεση με το σύνταγμα που είναι δύσκολο να βρεθεί νομικός που θα επιχειρηματολογούσε υπέρ των νόμων αυτών.

Για παράδειγμα, στην εκστρατεία της για την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο, η δεξιά ηγεσία της βουλής προσπάθησε αναδρομικά να μειώσει την διάρκεια της θητείας του προέδρου Μαδούρο. Δεν χρειάζεται κανένας να είναι συνταγματολόγος για να δει πως αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την θέληση του λαού της Βενεζουέλας που τον εξέλεξε το 2013 να είναι πρόεδρος με εξαετή θητεία.

Τον Μάρτιο, η βουλή ενέκρινε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που σκόπευε να δώσει αμνηστία σε ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων γνωστά ως guarimbas (στμ οδόφραγμα, οδομαχίες) που διαπράχτηκαν από οπαδούς της αντιπολίτευσης το 2014 αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Συγγενείς των θυμάτων της δεξιάς πολιτικής βίας κατήγγειλαν την απόπειρα νομοθέτησης αυτού του σχεδίου που ουσιαστικά θα απάλλασσέ τους δράστες για τις συνέπειες της βίας τους. Το σχέδιο δεν έγινε νόμος λόγω της αντισυνταγματικότητάς του.

Τα μέσα επίσης δεν ανέφεραν ότι παρά το όνομα της, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είναι βαθιά διχασμένη, με διαφορετικές φράξιες με ριζικά αποκλίνουσες επιδιώξεις και στρατηγικές. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ενώνει την υποτιθέμενη Επιτροπή Δημοκρατικής Ενότητας είναι η αντίθεση τους στο κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλα.

Αυτή η διάσπαση οδήγησε την καθυστερημένη έναρξη της προσπάθειας για το δημοψήφισμα, κάνοντας το αδύνατο να στηθούν κάλπες φέτος.

Η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επικαλείται άγνοια, προσπάθησαν να αποπέμψουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβεζ με δημοψήφισμα το 2004 (στμ το δημοψήφισμα εκείνο κρίθηκε υπέρ του Ούγκο Τσάβεζ με 59% των ψηφοφόρων να λένε όχι στη πρόταση της αντιπολίτευσης). Γνώριζαν εκ των προτέρων δηλαδή ότι η διαδικασία αυτή μέχρι την κάλπη διαρκεί οχτώ μήνες.

Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση επέμενε το δημοψήφισμα να γίνει εσπευσμένα, υποβάλλοντας μεγάλο αριθμό πλαστών υπογραφών, τις ίδιες υπογραφές που έγιναν η αιτία να ανασταλεί εντελώς η διαδικασία. Αν η αντιπολίτευση είχε ακολουθήσει τους κανόνες η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να σταματήσει την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Αυτό το γεγονός αποκρύπτεται από τα ιδιωτικά μέσα όταν αναφέρονται στο δημοψήφισμα.

Η παραπληροφόρηση και η διαστρέβλωση είναι το modus operandi τόσο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και τον υποτακτικών της στο τύπο, τόσο στον εγχώριο όσο και στο διεθνή.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και γεγονότα μοιάζουν πολύ σε αυτά που κατέληξαν στο πραξικόπημα του 2002 εναντίον του Ούγκο Τσάβεζ. Πριν το βραχύβιο πραξικόπημα. Ο τύπος δαιμονοποίησε την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα που τώρα χρησιμοποιούν εναντίον του Μαδούρο.

Το 2002, η δεξιά αντιπολίτευση προσπάθησε να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση Τσάβεζ, σκηνοθετώντας διαμαρτυρίες που καλούσαν στην αποπομπή του και ζητώντας από διεθνείς οργανισμούς σε επέμβαση στη χώρα.

Ο ρόλος του τύπου στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για να πραγματοποιηθεί το πραξικόπημα ήταν καθοριστικός, τόσο πολύ ώστε ένας από τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος βγήκε στη τηλεόραση για να ευχαριστήσει τα ιδιωτικά μέσα για το ρόλο τους στο πραξικόπημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον Τσάβεζ να στηρίξει την δημιουργία περισσότερων δημόσιων μέσων, όπως του teleSUR.

Η απόφαση του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση κοινοβουλίου έχει ομοιότητες και με ένα ακόμη σκοτεινό επεισόδιο της πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, το πραξικόπημα του 1973 ενάντια στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Μήνες μόλις πριν την αιματηρή στρατιωτική χούντα στις 11 Σεπτέμβρη 1973, η βουλή της Χιλής ενέκρινε ένα ψήφισμα που κατηγορούσε την κυβέρνηση Αλιέντε για άνομες πρακτικές και καλούσε το στρατό να επέμβει προς αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Όπως και με την Βενεζουέλα σήμερα, ο διεθνής τύπος τότε υιοθέτησε το ψήφισμα εκείνο σαν απόδειξη πως ο Αλιεντε ηγούταν ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Αυτή η διαστρέβλωση από πλευράς του τύπου βοήθησαν να μπουν οι βάσεις για την στρατιωτική δικτατορία.

Η αντιπολίτευση μοιάζει να ακολουθεί αυτό το σενάριο καλώντας σε μεγάλο συλλαλητήριο υπό το τίτλο «Η αρπαγή(;) της Βενεζουέλα» (τίτλος προτύπου «The takeover of V»nezuela»), κάτι που οι υποστηρικτές της κυβέρνησης βλέπουν σαν προσπάθεια αποσταθεροποίησης και προεόρτια νέων βίαιων ταραχών σαν το 2014 ή ακόμη και σαν μιας νέας απόπειρας πραξικοπήματος

telesurtv.net

metafrasi

Advertisements