Βενεζουέλα ο κ.πρόεδρος Ούγκο Τσάβες

Ο Ούγκο Τσάβες Φρίας σφράγισε με την ιστορία του την πολιτική ζωή της Βενεζουέλας, αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής.

venezuela11

Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί της πορείας του, από την εκλογή του το 1998 μέχρι την τελευταία μάχη.

Ο άνθρωπος που  έδωσε τστους φτωχούς συμπατριώτες του, αλλά και ο άνθρωπος που αποκάλεσε «Χίτλερ» τον Τζορτζ Μπους, «γαϊδούρι» τον Τόνι Μπλερ και «φασίστα» τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ

Το παιδί των φτωχών δασκάλων που μεγάλωσε στις παράγκες

Άριστος μαθητής

Ο θάνατος του Ούγκο Τσάβες δημιουργεί στη Λατινική Αμερική ένα κενό που δύσκολα θα καλυφθεί. 

Ο Τσάβες ήταν σίγουρα μια χαρισματική φυσιογνωμία, που έγινε τραγούδι για τους φίλους του και ένα “λεκτικό μαστίγιο” για τους αντιπάλους του. Ο λόγος του έπιανε εύκολα τον σφυγμό του λαού του και ο ίδιος κατάφερε να αλλάξει τους ορίζοντες της Βενεζουέλας ως ένας ηγέτης προσιτός στον κόσμο, χάρη στον οποίο χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στο σχολείο, έτυχαν ιατρικής φροντίδας και απέκτησαν ένα αξιοπρεπές σπίτι για να κατοικήσουν.

Δύσκολα μπορεί κανείς να αποτιμήσει τη σημασία του προγράμματος Barrio Adentro (Μέσα στην Γειτονιά), χάρη στο οποίο εκατοντάδες Κουβανοί γιατροί συνεργάζονται συστηματικά με τις υπηρεσίες στην Βενεζουέλα με σκοπό να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες ασθενείς. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι και οι ασθενείς που ταξιδεύουν στην Αβάνα προκειμένου να χειρουργηθούν ή να λάβουν εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη.

Θα πρέπει κανείς να σταθεί ωστόσο και σε άλλες πρωτοβουλίες, στα προγράμματα Misión Ribas, MisiónRobinson,MisiónNevado,Hábitat y Vivienda,Barrio Adentro Cultura 

όλα με σκοπό την άνοδο ενός βιοτικού επιπέδου που κανείς δεν ήξερε καλύτερα από τον ίδιο τον Τσάβες ότι είχε ανάγκη (και ακόμη έχει) μια ολόκληρη αταξική ομάδα πληθυσμού, για την οποία κανείς δεν μιλάει, κι όμως υπάρχει, κι ας εμφανίζεται μονάχα όταν γίνεται λόγος για εγκληματικότητα και για τα υπερβολικά γεμάτα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Παρόλ’ αυτά, η απώλεια του Τσάβες δεν αφήνει κενό μονάχα στην Βενεζουέλα.

Η παρουσία του στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική υπήρξε ζωτικής σημασίας γι’ αυτή την γωνιά του πλανήτη, στην χαραυγή του 21ου αι. Υπήρξε σημαντική από πολιτική, οικονομική και κοινωνική πλευρά, σε μια περιοχή όπου οι τοπικοί άρχοντες-πολέμαρχοι συγκέντρωναν πάντοτε μεγάλη δύναμη, και που πολλές φορές χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον νεοφιλελευθερισμό με διαφορετικού τύπου δημοκρατικές διαδικασίες απ’ ό,τι συνηθίζεται στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο.

Ο Τσάβες υπήρξε η ενσάρκωση αυτού του πνεύματος των τοπικών ηγετών στον 21ο αι., αλλά με την θετική πλευρά της έννοιας: ένωσε λαούς, και μπροστά στα μάτια των ισχυρών κατάφερε να φέρει δίπλα του ολόκληρη την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με τρόπο που ποτέ άλλοτε δεν είχε γνωρίσει η ήπειρος αυτή. Έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενότητα· και σαν αντίβαρο στη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τσάβες ίδρυσε την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της Αμερικής (ALBA, Alianza Bolivariana para los pueblos de Nuestra América) η οποία προτείνει στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής μέτρα βιώσιμα και ευεργετικά για το εμπόριο μεταξύ των χωρών τους.

Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, η Βενεζουέλα εισχώρησε επίσης στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) και αυτός είναι ένας λόγος που καθιστά ενοχλητικό να ακούς να κατηγορούν τον Τσάβες πως «έσπειρε διχόνοια» στην Βενεζουέλα και πως άφησε την Κούβα να κάνει κουμάντο στην χώρα. Θα πρέπει να είναι κανείς ή υπερβολικά υποκειμενικός ή εντελώς εκτός της πραγματικότητας των χωρών μας για να υπερασπίζεται τέτοιες απόψεις.

Να μορφωθείτε

Ο εθνικός ποιητής της Κούβας Χοσέ Μαρτί έγραψε κάποτε «να μορφωθείτε, ώστε να είστε ελεύθεροι». Σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα του λαού της Βενεζουέλας μπορεί πια να διαβάσει το Σύνταγμα της χώρας του και να αποφασίσει το ίδιο για την μοίρα του και για το αν θα μείνει πιστό στην κληρονομιά του λαϊκού κινήματος του τσαβισμού.

Προς το παρόν, η πραγματικότητα μάς παρουσιάζει μια συνταγματικά ισχυρή Βενεζουέλα, όπου δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) πως ο λαός έχει στα χέρια του τη δύναμη να συνεχίσει το κοινωνικό έργο που ξεκίνησε ο Τσάβες· την ίδια ώρα, οι χώρες της περιοχής μας θα πρέπει να ενωθούν περισσότερο από ποτέ αν θέλουν κάποια στιγμή να καλύψουν το κενό που μας άφησε εκείνο το ταπεινό παιδί που έφτασε να γίνει ο Comandante Presidente.

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν κατάφεραν να τελειώσουν την φοίτησή τους στο αντίστοιχο γυμνάσιο ή λύκειο, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Νοέμβριο του 2003.

2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο εθελοντές διδάσκουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική σε αναλφάβητους πολίτες. Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2003.

3. Πολιτιστικό πρόγραμμα, για την προώθηση της βενεζολάνικης πολιτιστικής ταυτότητας. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Καράκας το 2004 και αργότερα επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα.

4. Ο Σιμόν Μπολίβαρ θεωρείται εθνικός ήρωας σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ήταν από τους πιο επιφανείς ηγέτες στον αγώνα για την αποτίναξη της ισπανικής αποικιοκρατίας. Στο τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας αυτοανακηρύχθηκε δικτάτορας, πριν φύγει αυτοεξόριστος στην Ευρώπη.

Πληροφορίες από pragmatikotita.gr

metafrasi

Advertisements