Βενεζουέλα: Η σφαγή της Κανταούρα

Ήταν στις 4 Οκτωβρίου του 1982, όταν τέσσερα πολεμικά αεροπλάνα ρίχνοντας 17.250 βόμβες κατέστρεψαν μια ειρηνική κατασκήνωση των αριστερών ανταρτών του Frente Américo Silva στην περιοχή.

masacre-cantaura-540x420-540x418

Συγχρόνως, στην στρατιωτική επιχείρηση συμμετείχαν οι «επίλεκτοι» της Disip (εθνική υπηρεσία πληροφοριών) και 1.500 στρατιώτες της εθνικής φρουράς, που αφού αρχικά βασάνισαν άγρια τους 41 αντάρτες (άντρες και γυναίκες 16 – 30 ετών) που συζητούσαν για την προοπτική εγκατάλειψης του αντάρτικου αγώνα και της σταδιακής συμμετοχής τους στην πολιτική διαδικασία, στην συνέχεια εκτέλεσαν τους 23 με πυροβολισμό στο κεφάλι.

Η τότε κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου προέδρου Luis Herrera μίλησε για ένοπλη μάχη και απαγόρευσε στους συγγενείς να δουν τα πτώματα,, αλλά οι εκταφές των θυμάτων που έγιναν το 2009 έδειξαν την φρικτή πραγματικότητα. Να σημειωθεί, ότι η Disip ήταν ένα τμήμα τραμπούκων που επανειλημμένως είχαν κατηγορηθεί για βασανιστήρια και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων.

Το 1999 η δολοφονία μιας ομάδας υπόπτωνγια αρχαιοκαπηλία από την Disip, αποτέλεσε μια μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση. Αρχικά ο Τσάβες απέρριψε τα στοιχεία που έδωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αβάσιμα, αλλά τα στοιχεία ήταν τόσο συντριπτικά που στην συνέχεια αναγκάστηκε να διαλύσει την υπηρεσία και να την μετονομάσει σε Sebin (Servicio de Bolivariano Inteligência).

Το Frente Américo Silva ήταν μια μαρξιστική – λενινιστική επαναστατική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1977 και αυτοδιαλύθηκε το 1994, μετά από μια συμβολική παράδοση των όπλων από τους αντάρτες, οι οποίοι στην συνέχεια δημιούργησαν την Bandera Roja, ένα μικρό αριστερό πολιτικό κόμμα. Η οργάνωση πήρε το όνομά της προς τιμή του διοικητή Américo Silva, μαρξιστή επαναστάτη και ηγέτη των ακτημόνων που δολοφονήθηκε από την εθνική φρουρά το 1972.

Να σημειωθεί ότι, με στοιχεία που μάζεψε η Επιτροπή για την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη, την οποία και δημιούργησε ο Τσάβες για να διερευνηθούν δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανιστήρια που έγιναν πριν το 1998, το 2009 ο εισαγγελέας άνοιξε για πρώτη φορά την υπόθεση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η δίκη. Ωστόσο, όπως έλεγαν την Παρασκευή οι 18 επιζώντες από την σφαγή της Κανταούρα, «η πραγματική δικαίωση για τα θύματα θα έρθει μόνο αν η Μπολιβαριανή Επανάσταση βαθύνει και εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο».

rednotebook.gr

 

 

Advertisements