Η Κόστα Ρίκα ‘τρέχει’ με 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

Η Κόστα Ρίκα συμπλήρωσε 113 συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

costarica-324jrltktjsc6buwsybnyi.jpg

Χρησιμοποιώντας μια μείξη αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας, η χώρα τείνει να ξεπεράσει τα επίπεδα που έφτασε το 2015 κατά το οποίο η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευσε το 99% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για 285 συνεχόμενες ημέρες.

Στόχος είναι φέτος, το μικρό αυτό κράτος να διανύσει ένα ολόκληρο έτος χωρίς να καταναλώσει ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κόστα Ρίκα καλύπτει τα τρίτα τέταρτα των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και τις υψηλές βροχοπτώσεις.

Περισσότερο από 10% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από έργα γεωθερμίας που εκμεταλλεύονται την ενέργεια μιας σειράς ενεργών ηφαιστείων. Επίσης, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μονάδες καύσης βιομάζας. Το τροπικό κλίμα με τις έντονες βροχοπτώσεις, η ορεινή ενδοχώρα και ο σχετικά μικρός πληθυσμός των 4,8 εκατ. ατόμων, της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς την εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Το όλο project ξεκίνησε το 2007, όταν η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021. Αντίστοιχο πλάνο έβαλε σε εφαρμογή και η Ουρουγουάη των 3,4 εκατ. πολιτών, η οποία έχει καταφέρει να φτάσει επίσης στο 94,5% κάλυψης ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ.

“Κίνηση ματ” για να επιτύχει το project θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει την ενέργεια, το περιβάλλον, τα ορυχεία και το νερό στο ίδιο υπουργείο, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως η χώρα έχει περιορισμένη βαριά βιομηχανία και η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, κυρίως στην παραγωγή μπανάνας και καφέ, και σε μια μονάδα παραγωγής μικροεπεξεργαστών του τεχνολογικού κολοσσού Intel. Στα εδάφη της έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα αργού πετρελαίου, ωστόσο δεν αντλούνται για να μην αλλάξει η πολιτική ενέργειας και για να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Τέλος, φιλοξενεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας παρότι καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,1% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη μας με 51.100 τετρ. χλμ., ενώ το ένα τέταρτο της έκτασής της είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη έκταση.

Περισσότερα στοιχεία για την Κόστα Ρίκα:

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα (όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%), ενώ τα εθνικά πάρκα πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2009 αναδείχθηκε ως “η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο” σύμφωνα με αξιολόγηση του New Economics Foundation ενώ το 2012 η έκθεση Enviromental Performance Index η οποία κάθε χρόνο αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε περιβαλλοντικά θέματα υψηλής προτεραιότητας, την κατέταξε στην 1η θέση στην Αμερική και στην 5η παγκοσμίως.

Μετά το τέλος του εμφυλίου του 1948, η χώρα αποφάσισε να διαλύσει τον στρατό της. Το 1949 η διάλυση του στρατού επικυρώθηκε επίσημα με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κόστα Ρίκα αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι οι Κοσταρικανοί υπερηφανεύονται πως μόλις το 4% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Στις πολύ φτωχικές και αγροτικές περιοχές, εκεί που τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχολεία, η εκπαίδευση γίνεται ραδιοφωνικά, μέσω του κρατικού ραδιοφώνου.

Και αν στην Ελλάδα αντιστοιχούν 624 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, στην Κόστα Ρίκα ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει στα 177 αυτοκίνητα ανά 1.000, μιας και οι κάτοικοι προτιμούν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

news247.gr