Ιστορική συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την αναγγελία επίτευξης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), έπειτα από σχεδόν τεσσάρων χρόνων επίπονες διαπραγματεύσεις.

colombia-farc.jpg

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, η οποία θα δώσει τέλος στη σύρραξη που σάρωσε τη χώρα περισσότερο από μισό αιώνα, αφήνοντας πίσω της 220.000 νεκρούς. Τώρα απομένει η επίσημη υπογραφή της και η επικύρωσή της με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου.

«Η συμφωνία μπορεί να είναι απαρχή μιας διαδικασίας μετασχηματισμού της κολομβιανής κοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγε.

«Κερδίσαμε την πιο όμορφη μάχη, αυτήν της ειρήνης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των FARC, Ιβάν Μάρκες, τονίζοντας πως «τέλειωσε ο πόλεμος των όπλων και αρχίζει ο πόλεμος των ιδεών».

colombia-farc
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος με τη συμφωνία ανα χείρας, πηγαίνει να την παραδώσει στον πρόεδρο της Γερουσίας προς ψήφιση και επικύρωση. | AP Photo/Felipe Caicedo

Με την επικύρωση της συμφωνίας, οι FARC θα αφοπλιστούν και θα μετατραπούν σε πολιτικό κόμμα, το οποίο θα έχει εκπροσώπους στο Κογκρέσο, με δικαίωμα λόγου (όχι και ψήφου) σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας, έως το 2018.

Εκτοτε θα μπορεί να συμμετέχει σε εκλογές.

«Σήμερα αρχίζει το τέλος της οδύνης, του πόνου, της τραγωδίας του πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος εγκαινιάζοντας μια προεκλογική εκστρατεία που αναμένεται να εξελιχθεί σε «πολεμική» αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς του ΝΑΙ και του ΟΧΙ.

Χριστίνα Πάντζουefsyn.gr

Advertisements