Έγγραφα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον «βρόμικο πόλεμο»

Στοιχεία για την εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στην άνοδο και την πορεία ενός από τα πιο στυγνά δικτατορικά καθεστώτα, όπως ήταν εκείνο του Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή, δίνει στο Μπουένος Άιρες ο Μπαράκ Ομπάμα.

argentina-videla.jpg

Στα έγγραφα που θα παραδοθούν περιλαμβάνονται στοιχεία και για τον «βρόμικο πόλεμο» με τις δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει στις αρχές στο Μπουένος Άιρες ένα πρώτο πακέτο αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία αφορούν την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στον «βρόμικο πόλεμο» της Αργεντινής, την επταετία (1976-83) κατά τη διάρκεια της οποίας η στρατιωτική δικτατορία επιδόθηκε σε μια εκστρατεία καταστολής των αριστερών αντιφρονούντων.

Μάλιστα η διαδικασία έχει επιταχυνθεί, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα δεν περίμενε να περάσουν 50 χρόνια, όπως συμβαίνει συνήθως, για να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τα αποκαλύπτει στα 40 έτη.

Ο «βρόμικος πόλεμος» της Αργεντινής κατά την επταετία 1976-1983 υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι σχεδόν 30.000 απήχθησαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν.

efsyn.gr

Advertisements