Γιά τη κατάσταση στη Βενεζουέλα-Sobre la situación en Venezuela

Carolus-Wimmer-1

Carolus Wimmer: Από τη Βενεζουέλα χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας σε καιρούς σκληρών αγώνων για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Ο στόχος είναι ίδιος με αυτόν του λαού της Βενεζουέλας, που βιώνει σήμερα τις πολύπλευρες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και του φασισμού.

Είναι ξανά ώρα, η διεθνής αλληλεγγύη να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη. Ζήτω η φιλία των λαών!

Μετά από μια σειρά φήμες σχετικά με μια απροσδόκητη συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Μπολιβαριανής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (Mesa de la Unidad Democrática /MUD) στη Δομινικανή Δημοκρατία, η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές. Οι συζητήσεις έγιναν ξεχωριστά, ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και τους μεσολαβητές.

Η MUD εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν στο οποίο ξεκάθαρα “οριοθετεί” τον διάλογο σε τέσσερα σημεία που θεωρεί μη διαπραγματεύσιμα:

1) την πραγματοποίηση του ανακλητικού δημοψηφίσματος, 2) την απελευθέρωση των υποτιθέμενων “πολιτικών κρατουμένων” (όπως ο Λεοπόλδο Λόπες, o ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης Λαϊκή Θέληση (VP), υπεύθυνος για τις αναταραχές που συνιστούσαν τρομοκρατικές ενέργειες στις πόλεις, γνωστές με την ονομασία “guarimbas” (ένοπλα οδοφράγματα) και που άφησαν πίσω τους 43 νεκρούς και πάρα πολλές υλικές απώλειες στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία το 2014) και την επιστροφή των υποτιθέμενων “εξόριστων” (οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους είναι φυγόδικοι στη Βενεζουέλα για υποθέσεις διαφθοράς και συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2002), 3) Αποδοχή του καθεστώτος Διεθνούς Βοήθειας σε φάρμακα και τρόφιμα για να αντιμετωπίσουν επειγόντως την υποτιθέμενη “ανθρωπιστική κρίση”, 4) Σεβασμός στο Σύνταγμα, στο διαχωρισμό εξουσιών και στην Εθνοσυνέλευση.

Eπιπλέον η MUD επανέλαβε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που δέχτηκε η πρότασή της εκ μέρους των G7, οι οποίοι εξέδωσαν ένα ντοκουμέντο σε σχέση με την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεροληπτώντας υπέρ του οράματος της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης· την υποστήριξη του Τζών Κέρυ προς τον Ισπανό Ροντρίκες Σαπατέρο (ο οποίος είναι επικεφαλής της διαμεσολαβητικής ομάδας για το διάλογο)· την συνάντηση ανάμεσα στον Ερνέστο Σαμπέρ (Πρόεδρο της UNASUR) και τον Πάπα Φρανσίσκο ώστε να προσεγγίσουν το θέμα της νοτιοαμερικάνικης χώρας και το αίτημα από πλευράς Παραγουάης να συζητηθεί εντός του MERCOSUR η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Επίσης, παρά την πρωτοβουλία διαλόγου, εμφανίστηκε υπέρ της συνέχισης της διεθνούς πίεσης στην Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και να εφαρμοστεί η Παναμερικανική Δημοκρατική Χάρτα με σκοπό να αποβληθεί η Βενεζουέλα από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ).

Σχετικά με αυτό , ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του, με δηλώσεις του υπέρ της πραγματοποίησης του ανακλητικού δημοψηφίσματος, αναμείχθηκε ευθέως στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας και είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα συγκαλέσει συνάντηση του οργανισμού για να συζητήσουν το θέμα της εφαρμογής της Δημοκρατικής Χάρτας προς την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο αξιωματούχος του ΟΕΑ, μέσα στις επόμενες μέρες, θα προωθήσει την πρόσκληση προς τους πρέσβεις των 34 χωρών-μελών ώστε να συζητήσουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα και να αποφασίσουν “την μοίρα αυτής της χώρας”, επικαλούμενος το άρθρο 20 της Παναμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του οργανισμού σε αυτό το ημισφαίριο.

Αποβολή μιας χώρας μέλους έχει συμβεί μόνο με την Ονδούρα, μετά το πραξικόπημα του 2009 και για να επιτευχθεί χρειάζεται η θετική ψήφος των 2/3 των χωρών-μελών.

Από την πλευρά της η UNASUR ενημέρωσε ότι με πρωτοβουλία αυτού του οργανισμού, οι πρώην πρόεδροι Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Σαπατέρο της Ισπανίας, Λεονέλ Φερνάντες της Δομινικανής Δημοκρατίας και Μάρτιν Τορίχος του Παναμά, “έκαναν συναντήσεις με τα δύο μέρη για να διερευνήσουν το πλαίσιο ώστε να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος με αντιπροσώπους της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης εκπροσωπούμενη από τα κόμματα της ΜUD.

H UNASUR τονίζει ότι αυτές οι προσεγγίσεις αναζητούν την “ευημερία όλων των πολιτών, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την αλήθεια, την θεσμική συνύπαρξη, την ενίσχυση της οικονομίας, την διατήρηση του Κράτους Δικαίου, την δημοκρατία και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας”.

“Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι πρώην Πρόεδροι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θέληση διαλόγου και από τις δύο πλευρές, γι αυτό και προτάθηκε να συνεχίσουν να διερευνούν για νέες επαφές στο επόμενο διάστημα με στόχο να συμφωνηθεί μια ατζέντα που να εκπληρώνει τις απαιτήσεις της κάθε πλευράς και μία μέθοδο για τον εθνικό διάλογο”, δηλώνει η UNASUR.

Από την πλευρά της η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση δεν εξέδωσε κανένα επίσημο ντοκουμέντο.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσυ Ροντρίκες δημοσίευσε στον λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα την στήριξή της σε αυτή την πρωτοβουλία την οποία προωθούσε επίσης η Εθνική Εκτελεστική Εξουσία.

Παρά την αισιοδοξία της UNASUR, πιθανότατα ο διάλογος δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο η παρεμβατική πίεση στη Βενεζουέλα. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας για να εκτιμήσει πως η “κρίση στη Βενεζουέλα” μπορεί να επηρεάσει τα συμφέροντα της χώρας του. Το αναφερόμενο σκεπτικό είναι πιστή αντιγραφή των αρχών που εκφράζονται στο Εκτελεστικό Διάταγμα του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρεί ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπορεί να αντιπροσωπεύει απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στο στρατιωτικό ιμπεριαλιστικό δόγμα του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο πολίτες ή συμφέροντα μιας χώρας αξίζει απάντηση πολέμου. Με αυτό το πνεύμα καταλήγει επικίνδυνο το γεγονός ότι η ισπανική Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί από κοντά την ασφάλεια των σχεδόν 200.000 Ισπανών που κατοικούν στη Βενεζουέλα και θέτει το θέμα της ενίσχυσης της διπλωματικής της αντιπροσώπευσης σε αυτή τη χώρα ώστε να φροντίσει τις ανάγκες τους, μπροστά στην επιδείνωση της “εξαιρετικής” κατάστασης στη χώρα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τον πρόεδρο της Κυβέρνησης και σε αυτό παίρνει μέρος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Ισπανίας. Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, είναι μια προσπάθεια να προωθηθεί μια ευθεία ανάμιξη στο έδαφος της Βενεζουέλας, από μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί το οπλισμένο χέρι του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Την τελευταία φορά που ο Ραχόι συγκάλεσε αυτό το όργανο, ήταν στις 20 Νοέμβρη 2015, με σκοπό την ανάλυση της απάντησης μπροστά στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και να εξετάσει τις διεθνείς αποστολές ενάντια στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών, στις οποίες και συμμετέχει η Ισπανία. Τώρα το κάνει για να εκτιμήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Η διεθνής ιμπεριαλιστική συμμαχία με το όνομα G7, που συνενώνει Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία,Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την πολιτική εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε “κάλεσμα” προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ώστε να “εργαστεί” προς όφελος του διαλόγου “με τους πολίτες της” με στόχο να “επιλύσει επειγόντως” την οικονομική και πολιτική κρίση που επηρεάζει τη χώρα και “να σεβαστεί τις θεμελιακές ελευθερίες και δικαιώματα, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις ελευθερίες και την επικράτηση του νόμου”

Αυτή η μεροληπτική δήλωση προκαταβολικά ρίχνει τις ευθύνες στην Μπολιβαριανή Κυβέρνηση για την τωρινή ένταση, υπονοώντας ότι δρα στο περιθώριο του νόμου και γι αυτό, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να βάζει πλάτη στο Διάταγμα του Ομπάμα από την πλευρά τους.

Αυτή η “σύμπτωση” θέσεων, μας φέρνει στο μυαλό τότε που, ακριβώς τον Μάιο του 2001, το τότε γκρίνγκο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Μαρία Αθνάρ πραγματοποίησαν μια “άσκηση πολέμου” με το όνομα Επιχείρηση ή Σχέδιο Μπαλμπόα, στην οποία στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επιχειρούσαν από κοινού για να εισβάλουν στη Βενεζουέλα και να ανατρέψουν τον κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.

Από κοντά και ο γενικός γραμματέας του ΟAK Λουίς Αλμάγκρο, παρέθεσε πρόσφατα μία συνέντευξη σε ένα ΜΜΕ της Ουρουγουάης, όπου και δήλωσε: “δεν είναι καλό παράδειγμα για την Αριστερά αυτό που έχει συμβεί στη Βενεζουέλα τα τελευταία δύο χρόνια”, αναφερόμενος ειδικά στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Μοιάζει πια να τον εξοργίζει προσωπικά αφού αναφέρθηκε στον Αρχηγό του Κράτους της Βενεζουέλας, σε δημόσια επιστολή, με τον ασεβή χαρακτηρισμό “δικτατορίσκος” επειδή υποτίθεται δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση του ανακλητικού δημοψηφίσματος.

“Ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, τα επίπεδα της διαφθοράς βρίσκονται σήμερα πιο ψιλά από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής” και “δεν μπορεί να υπάρχει καθεστώς της Αριστεράς με πολιτικούς κρατούμενους”. “Όλες αυτές οι μεταβλητές συγκεντρωμένες […] έθεσαν εντελώς εκτός Αριστεράς την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας”, δήλωσε.

Σε αυτές τις ανείπωτες δηλώσεις, ο Αλμάγκρο θεωρεί δεδομένη “την έξοδο της κυβέρνησης από την Αριστερά”, πράγμα το οποίο συνοψίζει την ιδεολογική και πολιτική του θέση, μαζί με το ότι ψεύδεται ξεδιάντροπα, σχετικά με την κατάσταση στη χώρα.

Tα τελευταία δύο χρόνια και παρά τον οικονομικό πόλεμο, σύμφωνα με τα νούμερα της Οικονομικής Επιτροπής για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), η Βενεζουέλα μείωσε τα επίπεδα υποσιτισμού και το 2014 θεωρήθηκε μια από τις χώρες που πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε ο πληθυσμός της να τρέφεται καλά και αξιοπρεπώς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το 2015, η Οργάνισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Διατροφή και την Γεωργία, o FAO, να αναγνωρίσει στη Βενεζουέλα, για δεύτερη φορά, την μείωση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013, η Βενεζουέλα συμπεριλήφθηκε στην ομάδα των 15 χωρών που έκαναν εξαιρετικές προόδους στη μείωση του υποσιτισμού.

Παρά τη σημερινή οικονομική κρίση, που είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλευρης επίθεσης και της οποίας η χώρα είναι θύμα, και παρά το ότι έχει γεννήσει μια οικονομία της βίας, σαν όπλο διάλυσης του Κράτους σε ένα μη συμβατικό πραξικόπημα, η ανεργία τον μήνα Απρίλιο έκλεισε στο 7,3%, το χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα των τελευταίων 20 ετών. Αυτό έγινε χάρη στην εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που προστατεύουν την εργασία του πληθυσμού, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και θεωρούν την ελαστικότητα και την κατάτμηση της εργασίας παραμορφώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

Στην Κολομβία αυτό το νούμερο της ανεργίας ανέρχεται στο 10% με αυξητικές τάσεις και το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κράτη της περιοχής όπου το CEPAL και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (OIT) προβλέπουν σε γενικές γραμμές μια αύξηση της ανεργίας, εξ αιτίας των αποτελεσμάτων της δομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ο σπειροειδής πληθωρισμός επηρεάζει σε βάθος τη ζωή του βενεζολάνικου λαού, ο οποίος αντιμετωπίζει ουκ ολίγες δυσκολίες για να αποκτήσει τρόφιμα και φάρμακα. Όμως η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, όπως για παράδειγμα στη Λα Γουαχίρα της Κολομβίας, όπου πράγματι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, την οποία κατέδειξε μέχρι και η διάσημη ομοεθνής τραγουδίστρια Σακίρα. Σε πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα της χαρακτήρισε την κατάσταση σε εκείνη την περιοχή ως μια πραγματική ανθρώπινη τραγωδία. “Υπάρχουν 5.000 παιδιά στη Λα Γουαχίρα που τη στιγμή που μιλάμε πεθαίνουν από την πείνα. Εάν θέλουμε να έχουμε ειρήνη στην Κολομβία, πρέπει να ξεκινήσουμε να οικοδομούμε από τη βάση, από τα παιδιά μας”, τόνισε η τραγουδίστρια.

Παρ’ όλα αυτά ο Αλμάγκρο στοιχίζει τα κανόνια του και αναφερόμενος στα κοινωνικά προγράμματα της Μπολιβαριανής Επανάστασης τα χαρακτηρίζει σαν “φτηνό λαϊκισμό”. “Όλη η κοινωνική δυναμική της χώρας στράφηκε προς τον φτηνό λαϊκισμό” και η Κυβέρνηση “για το μόνο που ανησυχεί σήμερα είναι να φτιάξει μηχανισμούς για να διατηρηθεί στην εξουσία”, “αυτό, οπωσδήποτε δεν είναι Αριστερά”, είπε ο Αλμάγκρο, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά που υποδηλώνει την βαθιά αντίθεσή του στο σοσιαλιστικό μπολιβαριανό εγχείρημα.

Αυτό το Σάββατο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα επιβεβαίωσε ότι από τις 18 Ιούνη θα διακόψει τις πτήσεις μεταξύ Καράκας – Φραγκφούρτη.

Η γερμανική εταιρεία εξέδωσε το παρακάτω επίσημο ανακοινωθέν σχετικά: “Αφού εξαντλήσαμε όλους τους πόρους και τις προσπάθειες ελιγμών, το Διοικητικό μας Συμβούλιό παρέτεινε στο μέγιστο τη λήψη αυτής της απόφασης. Καταφεύγουμε σε αυτή την ενέργεια ως απάντηση στις σημερινές οικονομικές δυσκολίες στη Βενεζουέλα και στο γεγονός ότι η Λουφτχάνσα δεν έχει την ικανότητα σήμερα να ανταλλάξει με αμερικάνικα δολάρια τα κέρδη της σε τοπικό νόμισμα, ώστε να τα μεταφέρει έξω από τη χώρα. Εκτός αυτού, η ζήτηση διεθνώς ταξιδίων προς το Καράκας σημείωσε νέα ετήσια πτώση το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016”.

Αυτή η πληροφορία κάνει πάταγο στα διεθνή ΜΜΕ ως “απόδειξη” της οικονομικής καταστροφής στη Βενεζουέλα. Παρ όλα αυτά, δεν μεταδόθηκε για παράδειγμα ότι κατά την 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Κούβα, ο Αρμάντο Μολίνα, διευθυντής της Καναδικής επιχείρησησης All Inclusive, είπε πως η εταιρεία του μελετούσε την πιθανότητα να βάλει σε λειτουργία πτήσεις τσάρτερ για τη Βενεζουέλα και με αυτό τον τρόπο να προωθήσει τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί επίσης, η δολοφονία του πρώην Διοικητή της Εθνικής Μπολιβαριανής Πολιτοφυλακής, Φέλιξ Βελάσκες, όπου η πρώτη υπόθεση που κάνουν τα σώματα ασφαλείας σχετικά με την δολοφονία του, είναι ότι πρόκειται για πληρωμένους δολοφόνους, που βασίζεται στην “καλά υπολογισμένη εκτέλεση της πράξης και το εύστοχο χτύπημα των δραστών”, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης, υποστράτηγος Γκουστάβο Γκονζάλες Λόπες.

“Τον δολοφόνησαν μεσημεριανή ώρα προσποιούμενοι κλοπή του αυτοκινήτου” εξήγησε ο υπουργός σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το κρατικό κανάλι και επιχειρηματολόγησε ότι “ η βαναυσότητα της πράξης εκτέλεσης μπροστά στην εγγονή του, αποκαλύπτει την πρόθεση να μειώσουν την ικανότητα άμυνάς του”.

Η ανθρωποκτονία του Βελάσκες προστίθεται σε μια σειρά επιλεκτικών δολοφονιών των μελών Εθνικών Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων (FANB) και κοινωνικών ηγετών και ακτιβιστών των επαναστατικών δυνάμεων, που έχουν καταγγελθεί από την Μπολιβαριανή Κυβέρνηση σαν μέρος σχεδίου ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας, ώστε να δημιουργήσουν χάος και εσωτερική αποσταθεροποίηση, με στόχο να ανακηρύξουν τη Βενεζουέλα διαλυμένο Κράτος και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επέμβασή τους.

* Ο Carolus Wimmer είναι Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PCV), βουλευτής στο Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο και πρώην πρόεδρός του και πολιτικός διευθυντής του Πολιτικο-στρατιωτικού Μπολιβαριανού Μετώπου “EZEQUIEL ZAMORA”.

Μετάφραση: Λουκία ΚωσταντίνουΒαγγέλης Γονατάς

VEN
©Lefteria

 

Sobre la situación en Venezuela

images (46)

Carolus Wimmer:De Venezuela enviamos saludos de la solidaridad a la clase obrera y a la gente en Grecia en tiempos de las luchas profundas para la soberanía y la independencia.

Es la misma meta de la gente venezolana, que sufre actualmente las agresiones múltiples del imperialismo y del fascismo. Es de nuevo hora para que la solidaridad internacional alcance la justicia social y la paz. ¡

Vive de largo la amistad entre la gente!

Tras una serie de rumores sobre una eventual reunión entre representantes del Gobierno Bolivariano y la opositora Mesa de la Unidad Democrática (MUD) en la República Dominicana, la noticia fue confirmada por las partes. Las conversaciones se hicieron por separado, entre los actores involucrados y los mediadores.

Al respecto, la MUD emitió un comunicado en el que claramente “condiciona” el diálogo a cuatro puntos que considera no negociables: 1)la realización del referéndum revocatorio;

2)la liberación de los supuestos “presos políticos” (como Leopoldo López, el dirigente de la organización ultraderechista Voluntad Popular (VP) responsable de los disturbios de terrorismo urbano conocidos como guarimbas que dejaron un saldo de 43 víctimas mortales y cuantiosas pérdida materiales a la propiedad pública y privada en 2014) y el retorno de los supuestos “exiliados” (que en su casi total mayoría son prófugos de la justicia venezolana por casos de corrupción y por participar en el golpe de Estado de 2002); 3) Admisión del régimen de la ayuda internacional en medicinas y alimentos para atender con urgencia la supuesta “crisis humanitaria” 4) Respeto a la Constitución, a la separación de poderes y a la Asamblea Nacional.

La MUD además reiteró su satisfacción por el apoyo recibido a su propuesta, por parte del G7, que emitió un documento sobre la situación venezolana parcializado con la visión de la ultraderecha opositora; el respaldo de John Kerry al español Rodríguez Zapatero ( quien encabeza el grupo mediador para el diálogo); la reunión entre Ernesto Samper (presidente de Unasur) y el Papa Francisco para abordar el tema en la nación suramericana y la solicitud hecha por Paraguay para abordar dentro del Mercosur la situación en Venezuela. Además, se mostró favorable a que pese a la iniciativa de diálogo, continúe la presión internacional sobre el Gobierno Bolivariano y se aplique la Carta Democrática Interamericana que suspendería a Venezuela de la Organización de Estados Americanos (OEA). Sobre este punto, el secretario General de La OEA, Luis Almagro, excediendo sus funciones, se ha pronunciado a favor de la realización del referéndum revocatorio, inmiscuyéndose directamente en los asuntos internos de Venezuela, y ha dicho que esta semana convocará a una reunión del organismo para discutir el tema de la aplicación de la Carta Democrática al gobierno del presidente Nicolás Maduro.

El titular de la OEA impulsa la convocatoria en los próximos días a los embajadores de los 34 países miembros para abordar la situación en Venezuela y decidir “el destino de este país”, invocando el artículo 20 de la Carta Democrática Interamericana, en una situación sin precedentes en la historia del organismo hemisférico.

La suspensión de un país miembro solo ha ocurrido con Honduras tras el golpe de Estado de 2009, y para lograrla se necesita el voto afirmativo de dos tercios de los integrantes.

Por su parte, la Unasur informó que por iniciaiva de este organismo, los ex Presidentes José Luis Rodríguez Zapatero de España, Leonel Fernández de República Dominicana y Martin Torrijos de Panamá, “sostuvieron reuniones para explorar con las partes el marco para iniciar un diálogo nacional con representantes del gobierno de la República Bolivariana de Venezuela y de la oposición representada por partidos de la MUD”.

Unasur destaca que estos acercamientos buscan el “bienestar de todos los ciudadanos, la paz, la justicia, la verdad, la convivencia institucional, el fortalecimiento de la economía, la preservación del Estado de Derecho, la democracia y el respeto de la soberanía nacional”.

“Después de hacer reuniones, en forma alternativa, con los representantes del gobierno y la oposición, los ex Presidentes constatan que existe una voluntad de diálogo de ambas partes, por lo cual se propuso continuar explorando nuevos contactos en fechas próximas con el objeto de acordar una agenda que cumpla con los requerimientos de cada una de las partes y un método para el diálogo nacional”, señala Unasur.

Por su parte el Gobierno Bolivariano no emitió ningún documento oficial. La canciller Delcy Rodríguez publicó en su cuenta en las redes sociales, su respaldo a esta iniciativa también promovida por el Ejecutivo Nacional.

Camino a la injerencia;

Pese al optimismo de Unasur, probablemente el diálogo no avance tan rápidamente como la presión injerencista sobre Venezuela. El Gobierno saliente de Mariano Rajoy en España convocó un Consejo de Seguridad para evaluar cómo la “crisis venezolana” puede afectar los intereses de su nación. Dicho concepto es copia del principio de la Orden Ejecutiva de Barack Obama, que considera que la situación en Venezuela puede representar una amenaza para la seguridad interna de EEUU.

En la doctrina militar imperialista de la OTAN, cualquier situación que ponga en peligro a ciudadanos o intereses de un país amerita una respuesta bélica. En este sentido resulta peligroso que el Gobierno español advierta que seguirá de cerca la seguridad de los casi 200.000 españoles que residen en Venezuela y plantee reforzar la representación diplomática en esa nación para atender sus necesidades, ante el deterioro de la situación “excepcional” en el país.

El Consejo de Seguridad Nacional tiene una función asesora del presidente del Gobierno y de él forma parte el jefe de Estado Mayor de la Defensa de España. Por tanto, es sin duda un intento de impulsar desde un país integrante de la OTAN, brazo armado del imperialismo europeo, una injerencia directa en territorio venezolano.

La última vez que Rajoy citó a este órgano fue el 20 de noviembre de 2015 a fin de analizar la respuesta ante los últimos atentados terroristas en Francia y repasar las misiones internacionales contra el terrorismo yihadista en las que participa España. Ahora lo hace para evaluar la situación en Venezuela.

La alianza interimperialista denominada G7, que aglutina a Alemania, Canadá, EEUU Francia, Italia, Japón, Reino Unido, junto a la representación política de la Unión Europea (UE), realizó “un llamado” al Gobierno de Venezuela para que “trabaje” en pro del diálogo “con sus ciudadanos” a fin de “resolver urgentemente” la crisis económica y política que afecta el país y “respete los derechos y libertades fundamentales, los procesos democráticos, las libertades y el imperio de la ley”.

Esta declaración parcializada de antemano responsabiliza al Gobierno Bolivariano de la tensión actual, insinuando que actúa al margen de la ley, y por tanto no es más que un espaldarazo al Decreto de Obama por parte de este cónclave.

Esta “coincidencia” de posturas nos hace recordar que justamente en mayo de 2001, el entonces presidente gringo George Bush y su homólogo español José María Aznar realizaron un “ejercicio de guerra” denominado Operación o Plan Balboa en el que fuerzas militares de EEUU y la OTAN actuaban de manera conjunta para invadir a Venezuela y derrocar al comandante Hugo Chávez.

El mito de la Crisis Humanitaria

El secretario general de la OEA, Luis Almagro, concedió recientemente una entrevista a un medio uruguayo donde señaló “que no es un buen ejemplo para la izquierda lo que ha pasado en Venezuela en los últimos dos años”, refiriéndose específicamente al gobierno de Nicolás Maduro, en lo que ya parece un ensañamiento personal tras referirse al Jefe de Estado venezolano en una misiva pública con el término irrespetuoso de “dictadorzuelo” al supuestamente no permitir la realización del referéndum revocatorio.

“La cantidad de pobres creció más que en ningún otro país del mundo, los niveles de corrupción están hoy arriba de todos los países latinoamericanos” y “no puede haber un régimen de izquierda con presos políticos.

“Todas esas variables acumuladas (…) sacaron completamente de la izquierda al Gobierno de Venezuela”, afirmó. En estas inefables declaraciones, Almagro da por sentada “la salida de la izquierda del Gobierno”, lo que resume su posición ideológica y política, además de mentir descaradamente sobre la situación del país.

En los últimos dos años y pese a la guerra económica, según cifras de la Comisión Económica para América Latina y el Caribe (Cepal), Venezuela redujo sus niveles de subnutrición y en 2014 fue considerado uno de los países que realizó mayores esfuerzos para que su población coma bien y dignamente. Esto le valió que en 2015 la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, FAO, reconociera a Venezuela por segunda vez en materia de la reducción del hambre y la pobreza extrema en más del 50 por ciento en todo el país. En 2013, Venezuela se ubicó en el grupo de 15 países que realizaron progresos excepcionales para reducir la subnutrición.

Pese a la crisis económica actual producida por la agresión multifactorial de la que es víctima el país, y que ha generado una economía de la violencia como arma para desintegrar al Estado en un golpe no convencional, el desempleo en el mes de abril cerró en 7,3%, la tasa más baja en comparación con el mismo mes de los últimos 20 años, esto es gracias a la implementación de políticas públicas que protegen el empleo de la población, defienden los derechos de los trabajadores y consideran la flexibilización laboral y la tercerización distorsiones que hay que superar.

En Colombia la cifra asciende al 10% con probabilidades de seguir aumentando, y lo mismo sucede en otras naciones de la región donde la Cepal y la Organización Internacional del Trabajo (OIT) vaticinan un incremento en líneas generales del desempleo debido a los efectos de la crisis estructural del capitalismo.

Es innegable que la espiral inflacionaria afecta profundamente la vida del pueblo venezolano, que se enfrenta a no pocas dificultades para adquirir alimentos y medicinas. Pero la situación no es crítica como en La Guajira colombiana por ejemplo, donde sí hay una crisis humanitaria que ha sido señalada hasta por la famosa cantante de esa nacionalidad Shakira, quien en reciente visita a su país calificó la situación en esa zona como una verdadera tragedia humana. “Hay 5.000 niños en La Guajira que están en estos momentos muriendo de hambre. Si queremos pensar en tener una Colombia en paz, tenemos que empezar a construir desde la base de nuestros niños”, señaló la cantante.

Aún así, Almagro enfila sus baterías y a los programas sociales de la Revolución Bolivariana los señala como “populismo facilista”. “Toda la dinámica social del país se fue hacia el populismo facilista” y el Gobierno “solo se está preocupando hoy de conseguir mecanismos para mantenerse en el poder”, “eso definitivamente no es de izquierda”, dijo Almagro en una actitud que coloca de manifiesto su ferviente oposición al proyecto socialista bolivariano.

La proyección del caos

Este sábado, la aerolínea alemana Lufthansa confirmó que suspenderá sus vuelos entre Caracas y Frankfurt a partir del 18 de junio. Al respecto, la compañía alemana emitió el siguiente comunicado oficial: “Después de haber agotado todos los recursos e intentos de maniobra, nuestro Consejo de Directores ha prolongado al máximo esta decisión. Se toma esta acción en respuesta a las actuales dificultades económicas en Venezuela y al hecho de que Lufthansa es actualmente incapaz de cambiar sus ganancias en moneda local a dólares estadounidenses para transferirlas fuera del país. Aparte, la demanda de viajes internacionales a Caracas registró un nuevo descenso anual en 2015 y en el primer trimestre de 2016”.

Esta información retumba en los medios internacionales como “prueba” de la catástrofe económica en Venezuela. Sin embargo no trascendió por ejemplo que durante la 36 Feria Internacional de Turismo de Cuba, Armando Molina, gerente de la operadora canadiense All Inclusive, dijo que su compañía estudiaba la posibilidad de poner en funcionamiento vuelos charter para Venezuela y de esta manera impulsar el turismo entre ambos países.

A esto se suma, el asesinato también del ex comandante de la Milicia Nacional Bolivariana, Félix Velásquez, en el que la primera hipótesis que manejan los cuerpos de seguridad es el sicariato, motivado a “la calculada ejecución del hecho y la certera actuación de los atacantes”, informó el ministro del Poder Popular para Relaciones Interiores Justicia y Paz, mayor general Gustavo González López.

“Fue asesinado en horas del mediodía bajo la simulación de robo de vehículo”, precisó el ministro en declaraciones transmitidas por el canal del Estado y argumentó que la “crueldad de la acción ejecutada frente a la nieta que lo acompañaba, revela la intención de reducir su capacidad de defensa”.

El homicidio de Velásquez se suma a una serie de asesinatos selectivos de integrantes de la Fuerza Armada Nacional Bolivariana (FANB) y de dirigentes sociales y activistas de las fuerzas revolucionarias, que han sido denunciados por el Gobierno Bolivariano como parte del plan de conspiración imperialista para generar caos y desestabilización interna a fin de declarar a Venezuela un Estado fallido y propiciar su intervención.

*Carolus Wimmer:Diputado al Parlamento Latinoamericano y su Expresidente, Secretario RRII del PCV, Director Politico del Frente Cívico Militar Bolivariano EZ

Επιμέλεια Mkampouraki-©Lefteria

Advertisements